Клайдерман свири с "Класик ФМ - М-Тел" оркестър

Прочутият пианист Ричард Клайдерман ще свири с „Класик ФМ – М-Тел“ оркестър в рамките на Европейския музикален фестивал. Светилото ще се представи пред българската публика на 12 април в Двореца на културата и спорта във Варна и на 14 април в зала 1 на НДК в София. Организатор на варненския концерт е „Елит мюзик” – импресарската агенция, която доведе в морската ни столица Найджъл Кенеди. В София концертът се организира от „Кантус Фирмус”, агенцията, която осъществи и първия концерт на Клайдерман у нас през 2008 г.
Ричард Клайдерман е наричан от световните медии Принца на романса. За него наши съвременници твърдят, че е направил за популяризирането на пианото повече от всеки друг музикант от Бетовен насам. Неговата запазена марка е new romantic стилът, който смесва по брилянтен начин класическо и поп звучене.
Роден с името Филип Паже (Philippe Pages) на 28 декември 1953 г. той се среща с пианото още в началото на живота си. Баща му, учител по пиано, полага основите на бъдещия му успех и започва да го учи да свири от съвсем ранна възраст.
Говори се, че шестгодишен Клайдерман е можел да чете ноти по-добре, отколкото на родния си френски. На 12-годишна възраст е приет в Парижката консерватория, където на 16 години печели първа награда.
Свидетелства за огромната популярност на музиканта са неговите 276 златни и 70 платинени албума. Разкривайки нежната душа на пианото, всеки концерт на Клайдерман се превръща в преживяване, което остава спомени за цял живот. „Рядко посещавам България и много искам да се представя както трябва. Вече познавам добре оркестъра на „Класик ФМ - М-Тел“, те са великолепни музиканти. Целта ми е да събудя интереса към класическата музика по един неповторим начин. В концертите ми класическата музика е преработена по мой стил. Има много пианисти, които божествено свирят класическа музика. Но аз съм щастлив, че успях да си построя "собствено гнездо" в общата музикална картина на света“, казва Клайдерман.
Той е един от световните музиканти, които най-много пътуват. Смята се за щастливец и късметлия, защото го слушат милиони хора на различна възраст. При първите си две гостувания у нас Ричард Клайдерман изрази желание да опознае БГ фолклора и да включи наши мелодии в репертоара си.

Станете почитател на Класа