Топбанди забиват на "Каварна рок фест"

„Каварна рок фест“ е новото име на фестивала, който всяка година взривява крайморския град с благословията на неговия кмет Цонко Цонев. От 23 до 25 юли фестът ще посрещне повече от десет банди. В юбилейната си пета година фестът ще бъде с по-голяма метъл насоченост от всякога, ще има и своето фестивално рок радио.
На 23 юли начало ще поставят метъл кралиците Tarja Turunen и Doro Pesch, подкрепени от Epica, Leaves' Eyes и Atrocity. На 24 юли Каварна ще разтърсят Kreator, Sodom и финландците от Korpiklaani. Финалният ден - 25 юли - ще бъде за четворната атака на Accept, AnnihIlator, Primal Fear и Voivod. Повечето групи пристигат за първи път в България, а всички те, с изключение на Accept, ще стъпят за първи път в Каварна в рамките на „Каварна рок фест 2010“.
Цената на тридневен билет за фестивала е 90 лв., а на еднодневен билет - 40 лв.
По традиция и този път един от посетителите на „Каварна рок фест 2010“ ще си тръгне от морето с чисто нов мотор Harley Davidson. Единственото условие за желаещите да участват в томболата за мотора е да притежават тридневен билет за събитието.
Ето и кратка информация за гостуващите банди.

Бившата вокалистка на Nightwish пее в дует

Tarja Turunen е финландска рок и оперна певица, бивша вокалистка на групата Nightwish. След като напуска бандата, се фокусира върху самостоятелна кариера и закратко успява да се наложи като едно от лицата не само на финландската, но и на световната метъл сцена. Българските фенове я познават добре след два паметни концерта в София.
Doro Pesch с право и не случайно е наричана германската хард-рок и хевиметъл богиня. В годините, когато жените пеят предимно за любов и романтика, Doro изпъква с текстове за митични същества, изпълнени с агресия. Идвала е веднъж в България, през 2003 г., а сега е време да я посрещнем и в Каварна. През 2009 г. Doro Pesch записа две песни с Tarja Turunen, които двете заедно изпълняват през месец декември на концерт на Doro. На 23 юли ще видим и двете на една сцена, а дали ще запеят заедно в тази вечер - предстои да разберем.

Epica ще дойдат за първи път

Epica е основана през 2002 г. и се определя като симфонична метъл банда. Неин фронтмен е Simone Simmons. Epica ще дойдат за първи път в България, скоро след издаването на албума Design Your Universe. В началото на февруари най-запалените почитатели на холандските метъли Epica имаха възможност да гледат техен концерт на живо от Милуоки, излъчен в интернет. На 23 юли ще ги гледаме съвсем на живо в Каварна.
Leave's Eyes се събират през 2003 г., а членовете на бандата са от Норвегия и Германия. Стилът им е симфоничен готик метъл с фолклорни елементи, а жените в бандата са две - вокалистката Liv Kristinе, която дълги години беше част от Theatre of Tragedy, и басистката Alla Fedynitch. Бандата е основана от Liv Kristine и съпруга й Alexander Krull, както и членовете на другата му банда - Atrocity. Последният им албум е от 2009 г., а от началото на февруари бандата пое дълъг път, изнасяйки поредица концерти в големите европейски столици.

Atrocity е по-бруталната и тъмна страна на Leave's Eyes

В това ще се убедим сами при първото им гостуване у нас. Тази година бандата отбелязва своята 25-годишнина, а е известно, че шоуто им на тазгодишния Wacken Open Air ще бъде грандиозно. Очакваме не по-малко запомнящо се представяне в Каварна.
„Каварна рок фест 2010“ - 24 юли
Korpiklaani идват от Финландия и са фолк-метъл банда, която съществува от 1993 г. под името Shaman. През 2003 г. сменят името си на Korpiklaani, което означава „Клан в пустинята“. С годините бандата става много популярна не само в родината си, но и зад граница. Музиката им е определяна като уникална, много жива и позитивна. Последният им албум се казва Karkelo, а на 24 юли Korpiklaani ще дадат началото на втората вечер на феста с първото си идване в България.

Sodom - пионери на германската траш метъл сцена през 80-те

Продължават да са здраво стъпили нa нея и до днес. Още с първите си демо парчета предизвикват истинска сензация в ъндърграунд средите.
Annihilator съществува от 1984 г. и е основана в Канада от китариста Джеф Уотърс. Всъщност Джеф е единственият член на бандата. Собственоръчно записва повечето китарни и бас партии в домашното си студио, а за турнетата наема различни музиканти. Сам продуцира албумите си от 1994 г. насам, а за периода 1994 – 97 г. дори е и вокалист на бандата. Дейв Мъстейн от Megadeth го кани на два пъти (през 1989 г. и 2004 г.) да се присъедини към тях. Той обаче отказва заради ангажиментите си с Annihilator. Джеф Уотърс е сред музикантите, повлияли на множество китаристи от метъл групи като Trivium, Children Of Bodom, Lamb Of God и Evile, както и на много фенове да се захванат за китарата. Определят го като един от най-добрите китаристи в света и той ще има възможност да докаже това на родна земя.
Accept - легендарната германска хевиметъл група, основана в Солинген, не случайно е смятана за институция в метъла. Преди близо пет години оригиналният й състав, воден от основателя си Udo Dirkschneider, чества 25-ата си годишнина с голямо турне.
Voivod са едни от първите представители на траш метъл сцената. Първите концерти на канадската банда са заедно с групи като Motorhead, Judas Priest и Venom от 1984 г. насам. Трагичен инцидент в групата - смъртта на един от музикантите, я спира от концерти и албуми за близо 5 години. По-късно към бандата се присъединява басистът Jason Newsted, който е бивш басист и на Metallica. Последният им албум е озаглавен Infini и излиза в средата на 2009 г. Очакваме ги в България за първи път.

Станете почитател на Класа