Димитър Митовски: „Мисия Лондон” връща комедията в БГ киното

Долорес Витанова
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Визитка
Април е напрегнат и изпълнен с творчески вълнения за Димитър Митовски - режисьор, художник, сценарист и продуцент. „Стъклен дом”, една от най-мащабните продукции на bTV, която той продуцира, стартира на 11 април, неделя, от 20,00 ч. Пет дни по-късно, на 16 април, тръгва по кината и новият му игрален филм „Мисия Лондон”.
Димитър Митовски е и един от основателите на две от най-успешните български продуцентски компании СИА и „Камера”. Освен филмовата продукция в портфолиото на СИА са над 2000 рекламни клипове и най-популярните риалити предавания – Big brother, VIP brother, „Стани богат“, „Сделка или не“ и др. Митовски е заснел над 500 реклами за най-големите рекламодатели у нас.


- Г-н Митовски, „Мисия Лондон“ влезе в устата на хората още преди старта на снимките заради литературния първоизточник – едноименния роман на Алек Попов. Има ли шанс новата продукция да повтори успеха на големите български комедии отпреди години, като „Любимец 13“, „Топло”?

- Романът на Алек Попов е най-смешната и най-българската книга от новата ни литература. Текстът съдържа в себе си огромен потенциал и точно затова книгата е издадена не само в България, но и в много други страни. Както романът е станал любим на много хора, така и филмът може да стане, но това ще покаже само времето.

- Във филма участват и холивудският актьор Томас Арана, и английската звезда от филмите на Гай Ричи - Алан Форд. Как те се сработиха с българските си колеги?

- Аз поне не намирам разлика нито по отношение на играта, нито по отношение на професионализма. Английските ни копродуценти също мислят по този начин, а тяхната оценка би трябвало да е съвсем обективна. Те наистина много харесват присъствието на българските актьори във филма.

- Вие лично сте настоявали ролята на президента да се изпълнява от Орлин Горанов, защо? И той ли се яви на кастинг като останалите?

- Няколко пъти пробвахме различни сцени от филма, преди да взема окончателно решение. Неговото участие беше от значение за филма, защото точно такъв тип актьори са с най–голям дефицит в България. Мисля, че той се справи блестящо и напълно оправда очакванията ми.

- Има ли други актьори в лентата, избрани без кастинг?
- Гай Ричи беше свършил тази работа малко преди мен. Все пак аз използвах актьора Алан Форд, направил най-колоритния образ в ”Гепи” – Тухлата. С Томас Арана бях работил преди това, така че знаех много добре какво мога да очаквам от него. И все пак да не забравяме, че той играе Quintus в ”Гладиатор” на Ридли Скот и в много други холивудски продукции.

- Сред епизодичните роли в лентата са тези на фолкдивата Андреа, Силвия Драгоева от Big Brother 2, тв водещата Ива Екимова, родния двойник на Елвис Пресли - Цецо Елвиса. Какво ще спечели филмът с тяхното участие?
- Най-вече колорит. Андреа е килър от руската мафия, а останалите са двойници на известни личности и герои от филми в агенция за двойници, собственост на лондонския бизнесмен Робърт Зиблинг, пресъздаден от Алан Форд.

- Кой финансира „Мисия Лондон“ и колко пари досега са отпуснати за снимките?
- Бюджетът не е тайна, но това няма никакво значение за зрителите. Какво от това колко струва един филм, ако той е хубав или лош. Финансирането идва от пет страни копродуценти - България, Англия, Унгария, Македония и Швеция. Тук е мястото да спомена, че освен субсидията от Националния филмов център във филма се вляха и частни пари от името на на „Загорка“, bTV, „България еър“, КФС. Благодаря на всички, които повярваха в проекта и застанаха зад нас.

- Защо решихте първият ви пълнометражен филм да бъде по книгата на Алек Попов? С какво ви привлече творбата?
- Това, че този роман има потенциала да се филмира като филм за най-широката публика, а в същото време да носи много важни послания.

- Вие сте сценарист на „Мисия Лондон” заедно с Деляна Манева и Алек Попов. Сценарият плътно ли следва сюжета на книгата, или направихте промени? Имахте ли спорове с Попов за това, как да изглежда продуктът на финала?
- Спорили сме много, но никога не сме се карали. Сценарият беше пренаписан осем или девет пъти, преди да започна да снимам, но това са съвсем обичайни неща. През целия този процес Алек разбираше много добре, че има огромна разлика между роман и филмов сценарий. Промените, които направихме, а те не са малко, бяха диктувани единствено и само от драматургията, която изискваше текстът. Въпреки всичките ни спорове работихме много комфортно.

- Вие сте продуцент на новия БГ сериал „Стъклен дом”, който след броени дни ще стартира по bTV. Зрителите винаги питат за броя на сериите.
- Броят на сериите на един сериал зависи най-вече от успеха му. Колкото повече серии или сезони, толкова по–успешен е сериалът. Вече имаме написани почти всички серии от първия сезон на „Стъклен дом” и продължаваме напред. Филмът ще е различен най-вече с това, че не е сапунка, написан е и е заснет, като праймтайм драма.

- Можете ли да направите паралел с нашумелите турски сериали, които наводниха и нашия ефир? Една серия колко време се снима? Четат ли се репликите на актьорите както става в турските сериали, или те ги наизустяват?
- Начинът на снимане на нашата продукция няма нищо общо с подхода, който се използва при турските. „Стъклен дом” и „Листопад” например са съвсем различни като жанр и това налага различна технология на производство. „Стъклен дом” е много близо до игралното кино и ако се търси аналогия, снимаме като в игралното кино.

- Променяте ли в крачка сценария?
- Никога не правя нищо в крачка, особено когато става въпрос за толкова скъпа продукция.

- Може ли да се прави добър филм с малко средства, само парите ли са виновни да нямаме с години качествени БГ филми?
- Парите могат да бъдат виновни за много неща, но не и за лошо направен филм.

- А има ли рецепта за успешно кино по време на криза?
- Българските филми по принцип се правят с малко пари, кризата не би трябвало да им влияе особено. Ако правителството си удържи на думата и през юли отпусне остатъка от бюджета за кино, мисля, че всичко ще е окей!
Навсякъде по света пари за филми се намират трудно. Дори големи американски продукции, както и големи режисьори постоянно изпитват затруднения с финансирането. Но в крайна сметка за добрите идеи пари се намират. Това е работата на продуцента - да намира пари, да организира продукцията и екипа и да заснеме филма.

- Ако наредим едно до друго кино, телевизия, реклама, рисуване - кое ви влече най-много?
- Това са много различни неща и не трябва да ги сравняваме. В определени моменти ми писва някое от тях и тогава се захващам с по-голямо усърдие за другите. Хубаво е човек да има избор, така нещата са по-балансирани, поне за мен.
Но все пак киното и рисуването са най-креативните занимания и са позиция напред в избора ми.

- А доброто риалити шоу?
- Нищо не се прави лесно, нито риалити, нито каквото и да било тв шоу или програма. В момента конкуренцията на пазара е много сериозна и борбата за рейтинг е ожесточена. Пазарът е притиснат от кризата и бюджетите са доста ограничени. Това прави производството още по-трудно. В стремежа за привличане на аудитория лесно може да се прекрачи границата на добрия тон и да се заложи на съмнителни похвати при изграждането на съдържанието. Телевизията е най-масовата медия, много ефективно манипулира зрителя и продуцентът може лесно да изгуби ориентация за реалността. Тези опасности са заложени като подводна мина при риалити форматите и ако не се внимава, лесно може да последва взрив.

- Не ви поканиха за следващия сезон на “Биг брадър", може би заради рейтинга?
- Рейтингите на „Биг брадър 4” лесно могат да бъдат сравнени с рейтингите на другите издания, така че по отношение на този показател и финансовите резултати за телевизията това е един от най-успешните сезони на формата. Може би черният пиар, на който нито СИА, нито Нова тв отговориха, остави грешно впечатление в медийната среда. Но това е правилната политика в такава ситуация. Нека оставим времето да покаже каква точно е истината.

- Защо се разделихте с Нико Тупарев?
- Ние бяхме едно семейство с Нико, а както виждате, семействата се събират и разделят.

Станете почитател на Класа