50 БГ звезди пеят за децата от Хаити

Премиерът Бойко Борисов и още над 50 известни българи ще участват в благотворителния концерт "Надежда за децата на Хаити", организиран на 2 февруари съвместно от Би Ти Ви и УНИЦЕФ. Популярни лица от ефира на телевизията, политици, светски личности и актьори пък ще приемат обажданията на зрителите, които искат да дарят. Така всеки, който реши да помогне на благородната кауза, ще го направи в директен разговор с Алекс Раева, Венелин Петков, Гена Трайкова, Ани Цолова, Наталия Симеонова, Краси Минев, Радост Драганова, Мариана Векилска. Те ще се сменят на всеки 30 минути.
Водеща на концерта ще бъде новинарката Ани Салич, a Би Ти Ви ще го излъчва на живо. Ще слушаме Ивана, Преслава и други култови имена от попфолка. Звезди от попмузиката и джаза също ще се включат в инициативата. Спектакълът ще продължи близо четири часа в „Рейнбоу плаза“. Ще започне в 20,00 ч., а в 22,30 ч. ще се прехвърли в "Шоуто на Слави", където към инициативата ще се присъедини целият екип на предаването. В шоуто ще бъде обявена и крайната събрана сума.

Дарения могат да се правят с есемес

на номер 1021 на стойност 1,20 лв. Един лев от сумата ще отива директно в сметката в подкрепа на децата от Хаити. Всички мобилни оператори и Interactive Media Service подкрепят безвъзмездно каузата. Средства могат да се даряват през сайта на УНИЦЕФ (UNICEF.bg) и по банков път. Сметката е в Райфайзенбанк, а IBAN номерът BG34 RZBB 9155 1065 0349 19.

Парите ще се харчат според нуждите

Вода, храна и ваксини срещу тетанус, шарка и диария ще бъдат осигурени с тези средства. На спешна ваксинация заради заразите в Хаити сега подлежат около 600 хил. деца. За недохранените деца ще бъдат осигурени пакети с протеинови бисквити. Един такъв струва 2,50 лв. На пострадалите семейства ще бъдат доставени базови пакети за пречистване на водата, а за учениците и учителите - пакети "Училище в кутия", в които има черна дъска, учебници и пособия, за да могат децата да продължат образователните си занимания дори и в палатките.
Според официалните данни от властите в Хаити земетресението е причинило смъртта на над 170 хил. души, около 250 хил. са ранените. Близо 2 млн. деца са в риск - разделени са от семействата си или са били ранени, съществува опасност и някои да бъдат незаконно изведени от страната.
След като детската болница на УНИЦЕФ беше разрушена организацията се зае да изгради защитени зони, в които да окаже помощ на пострадалите - не само храна и лекарства, но и психологическа предвид видяното и преживения шок.

Станете почитател на Класа