Рисунки от стари майстори и бижута търгуват по аукционите

С уникални и интересни експонати световните аукциони успяха да изкушат и най-капризните колекционери през първия месец от 2010 г., пише millionaire.bg. Великобританската аукционна къща Christie's отвори януарската си разпродажба с търга “Книги, карти и манускрипти”, на който предложи 290 редки експоната. Сред най-впечатляващите за букинистите бе едно от първите издания на поемите на Робърт Бърнс, оценено на 1000 британски лири. На търга в Лондон бяха разиграни и старинни английски карти. А част от декретите на Чарлз I предизвикаха истинска суматоха и бясно наддаване от страна на колекционерите.
През първия месец на 2010 г. Christie's предложи и традиционния си търг “Бижутата на Южен Кенсингтън”. Ценители на накити от цял свят пристигнаха в Лондон, за да опитат късмета си да станат собственици на някое от 151 бижута уникати на марки като Omega, Chоpard, Cartier. Интересен бе фактът, че повечето от тях са от лични колекции. Особено внимание бе отделено на едно от най-скъпите бижута - диамантена огърлица, изработена по специална поръчка от безцветни диаманти.
Christie's отбеляза Новата година и с необикновен търг, който предостави на колекционери и ценители ”500 години декоративно изкуство в Европа”. В него бяха предожени над 200 мебели, часовници, лампи от 16-и век до наши дни. Легло с обковани рамки от сребро, датиращо от средата на 18-и век, бе сред най-скъпите експонати със стартова цена 20 000 британски лири.
Само ден след най-важния за Christie's търг през януари техният конкурент Sotheby's изненада със специален търг. Наддаването се проведе в Ню Йорк на 22 януари. А името на търга “Важната Американа” не беше случайно, защото на него бяха представени изключително редки предмети, мебели и произведения на изкуството, събрани на американска земя. Сред светлините на събитието за най-впечатляващи бяха признати изящните изработки на американски компании, датиращи от края на 18-и до началото на 20-и век. Най-голямо внимание бе отделено на сребърна купа-уникат със стартова цена – 400 000-800 000 долара, изработена по поръчка от известната в миналото работилница на Cornelius Kierstede през 1710 година.
Един от търговете на месеца в световен мащаб пък се проведе вчера в Ню Йорк. Търгът “Рисунки от старите майстори” включва картини от частни колекции, дълго време непоказвани на обществото от повече от 20 години. Сред тях са имената на майстори като венецианския художник Джовани Антонио Канал - Каналето, Джоузеф Търнър, Страда и други. Някои от тях са рисувани през 17-и и 18-и век и са били собственост на частни колекции в продължение на векове. Цените на картините на Каналето и Фрагонард започват от 100 000 долара.

Станете почитател на Класа