Театралите настояват за среща с министър Дянков

Диалогът между културното министерство и театралите е възстановен и това е най-важният извод от състоялата се вчера среща на театралните директори с медиите, съобщи Vseki den. За пореден път бе обяснено, че творците не застават срещу културното ведомство, но отказват да бъдат вкарани в ново статукво. Маргарита Младенова от “Сфумато” призна, че този път театралите са наистина обединени в исканията си за промяна, но тя трябва да бъде градивна и открита.
Красимира Филипова от дирекция „Изкуства и творческо поколение” в Министерството на културата пък заяви, че Вежди Рашидов не прави нищо зад гърба на творците и не съществуват работни групи, които да мислят върху реформата тайно от съсловието. “Това бяха просто разговори –нищо повече”, уточни тя и подчерта, че също намира системата за финансиране на театрите СЕБРА за пагубна. Основният проблем според нея е зейналата пропаст между приходите и разходите при сценичните изкуства и предложи именно това да се подложи на сериозен анализ от страна на всички заинтересовани от казуса “театрална реформа”.
Директорът на Младежкия театър Владимир Люцканов обясни, че една реформа не опира само до промяна във финансирането, но до цялостна стратегия. “Безсмислено е да се подхвърлят идеи в пространството, без да са обмислени компетентно”, заяви актьорът. Той не спести критики към финансовия министър Симеон Дянков, който отказва срещи с театрали, а в същия момент предлага обидно нисък бюджет за сценичните изкуства. Люцканов взе отношение и към изказването на съветника на Рашидов Борис Панкин, според когото най-добрият път за осъществяване на реформата е като се подложат всички идеи на обществена дискусия. “Няма нужда от всенародно обсъждане, защото нали знаете - много баби хилаво дете”, засмя се директорът на Младежкия театър.

Станете почитател на Класа