Шведският писател Стиг Ларшон измести Дан Браун по тиражи

„Класа“

Шведът Стиг Ларшон е най-продаваният писател за 2009-а, обяви консултантската фирма Nielsen в традиционната класация Bookscan. Става дума за автора на трилогията „Милениум”, чиято първа книга „Мъжете, които мразеха жените” излезе у нас с логото на „Колибри”. По целия свят трилогията е продадена в обемен тираж от 2,7 млн. бройки. „Милениум“ е името на вестника, чийто съсобственик и отговорен редактор Микаел Блумквист е главен герой в едноименната трилър трилогия. Още с излизането си през 2005 г. трилогията има зашеметяващ световен успех. „Мъжeтe, които мразеха жените“, първата книга от поредицата, получава наградата „Стъклен ключ“ за най-добър скандинавски роман за 2005 г., а вторият, „Момичето, което си играеше с огъня“ – наградата за най-добър шведски криминален роман за 2006 г. От трите книги в Швеция са продадени общо 2 300 000 екземпляра, а във Франция само от първия том – над 1 милион. По него е заснет и филм, който бе представен на фестивала в Кан.
За какво става дума в трилогията? Богатият индустриалец Хенрик Вангер предлага на Микаел Блумквист едногодишен договор срещу огромен хонорар, ако успее да разгадае мистерията с изчезването на любимата му племенница Хариет. Микаел Блумквист е разследващ журналист, разкрил ред скандални случаи и несправедливо осъден за клевета заради написана от него изобличителна статия срещу могъщ шведски финансов магнат. Заедно със суперхакера Лисбет Саландер – млада, кльощава, татуирана и регистрирана като психопатка, сега работеща в детективска агенция, попадат в кръговрат от динамични събития и драматични изпитания, в свят на семейна омраза и финансови скандали, в който бродят убийци психопати. Ларшон старателно е построил разказа си, изтъкал е плътна и сложна тъкан, натрупал е безчет подробности на основата на действителни документи. Глобализацията, далаверите в икономиката, фашистката заплаха, тайните служби, трафикът на жени, проституцията, шпионажът, светът на психиатрията, политиката… Това са нещата, които привличат в този документален роман, който представя истински портрет на европейското общество.
„Изгубеният символ” на Дан Браун, автора на бестселъра „Кодът Да Винчи”, заема четвъртата позиция в класацията. Книгата се радва на огромен интерес и у нас, появата й на книжния пазар бе съпроводена с шумни среднощни пиарски акции. На пето място е испанецът Илдефонсо Фалконес с „Ръката на Фатима”. На шеста, седма и осма и десета позиция се нарежда Стефани Майер със сагата „Здрач” , която е съставена от четири романа. „Егмонт” пусна първата част от четирилогията, посрещната с основателен интерес у нас. На девета позиция е „Тайната” на Ронда Бърн, която се появи у нас с логото на „Изток Запад“. Книгата разкрива разтърсващи истории за това, как с помощта на знанието са изкоренени заболявания, придобито е солидно богатство, преодолени са препятствия.
От Nielsen обясняват интереса към богатите и подробно разказани сюжети с любопитството на традиционния читател, който винаги е бил любопитен към занимателните истории. Успехът на „Милениум” и „Здрач” безспорно е подхранван и от кинематографичните версии. Сред най-продаваните книги се нарежда и „Гомора” на Роберто Савиано, също позната на българския читател благодарение на издателство ЕРА.

Станете почитател на Класа