Театралите не искат реформа на тъмно

Ръководителите на държавните трупи от столицата и страната категорично заявиха, че не искат “реформа на тъмно”. Това се случи на срещата в Театър „София”, където бе обсъдено бъдещето на БГ театъра в присъствието на шефове от Министерството на културата.
“Как е възможно, след като няколко пъти се събирахме, умувахме и предлагахме на Рашидов и Дерелиев конкретни стъпки за промяна в системата на театъра, накрая да чуем от медиите, че министерството има намерение да ни превърне в търговски дружества или пък в държавни културни предприятия - кой, къде и как го реши това”, попита директорът на Младежкия театър Владимир Люцканов. Шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев разказа за свой телефонен разговор с Рашидов, в който му е обяснил, че гилдията не е против реформата, а това тя да се прави некачествено и “на тъмно”.
В крайна сметка театралите се обединиха около това, че диалог липсва и че не е нужна реформа, а цялостна стратегия за развитие на българската култура. Пресцентърът на Министерството на културата разпространи информацията, че е взето решение всички по-нататъшни стъпки за окончателното изясняване на параметрите за промени да се обсъждат в работен порядък с група, излъчена от самата театрална гилдия.

Станете почитател на Класа