Никълъс Спаркс, най-продаваният американски автор: Заради Майли Сайръс зарязах романа

„Последна песен” на Никълъс Спаркс зае първо място в класациите на „Ю Ес Ей тъдей” и „Ню Йорк таймс” и измести от челната позиция „Изгубеният символ” на Дан Браун. Книгата излиза на български с логото на изд. ЕРА. След три месеца в Америка ще се появи и едноименният филм, в който участва звездата Майли Сайръс.
Засега Никълъс Спаркс е най-продаваният американски автор в света. Само в САЩ тиражите на книгите му надхвърлят 31 милиона екземпляра, а романите му са преведени на повече от 35 езика. Никълъс и Дж. К. Роулинг (авторката на „Хари Потър”) си съперничат за първото място в класацията за най-продавани автори на „Ню Йорк таймс”. Според списание „Форбс” Никълъс Спаркс е един от най-добре платените автори в света. За изминалата година състоянието му се изчислява на 17 милиона долара. Животът не е бил особено благосклонен към Никълъс. Израства в бедно семейство, родителите му умират при трагични инциденти. Сестрата на Никълъс води дългогодишна битка с рака, която завършва фатално. Един от синовете му страда от дислексия, години наред Никълъс полага неимоверни усилия, за да му помогне. Преди да се посвети на писането, Ник е бил продавач на стоматологични продукти, сервитьор, брокер на недвижими имоти.
„Класа“ публикува интервю с нашумелия писател, което получи със съдействието на изд. ЕРА.

- Г-н Спаркс, кое написахте първо – романа или сценария за филма?
- Майли Сайръс ме запали за филма. Нейният агент ми предложи да напиша сценарий специално за Майли, защото тя била изключителна почитателка на книгите ми. Е, това ме поласка! Както се бях захванал с романа, се пренасочих към сценария, за да спазя сроковете за заснемането на филма.

- Филмът ли следва сюжета на книгата или обратното?
- Едно е да пресъздадеш историята с думи и съвсем друго – с образи. Аз се старая да уловя духа на героите и техните преживявания, но накрая винаги има разлики.

- Лесно ли беше да изградите образа на главната героиня, която е на 17 години?
- Имам пет деца! Като треньор на училищния отбор по лека атлетика общувам с много тийнейджъри. Освен това все още имам спомени от моята младост и е много по-лесно да пишеш за неща, които вече си преживял. Но да си призная, образът на Вероника ми създаде трудности в началото, защото тя трябваше да бъде груба и гневна, а аз обичам героите ми да бъдат харесвани. За всичките си книги черпя вдъхновение от реални личности и събития в моя живот. За основа на „Последна песен” използвах спомените от моята първа голяма любов.

- Как мина премиерата на книгата?
- О, беше невероятно! Пред книжарницата се беше събрала огромна тълпа. Някои от читателите споделиха, че са станали в три часа сутринта и са пропътували километри, за да са по-напред на опашката. И все пак са чакали по няколко часа, за да вземат автограф. Всеки писател би бил щастлив с толкова верни почитатели.

- Вие сте един от любимите писатели на филмовите компании. Какво ново можем да очакваме? Подготвят ли се екранизации по други ваши книги?
- Тази година ще се появят цели два филма по мои книги – „С дъх на канела” излиза през февруари, а „Последна песен” – през април. . Продадени са филмовите права и на романа At First Sight.

- В една класация изместихте Дан Браун.
- Да! Чудно ли ви се струва?

- Списание „Пийпъл” ви коронова за най-секси автор.
- Ами, лошо няма! Все някой трябва да е най!


Животът на седемнайсетгодишната Вероника е изпълнен с горчивина след раздялата на родителите й. Баща й Стив, бивш концертен пианист и учител, предпочита тихия и спокоен живот в крайбрежно градче пред забързаното ежедневие в Ню Йорк. Вероника все още изпитва гняв и не може да му прости, че си е тръгнал, без дори да се сбогува. Но след едно вълшебно лято в неговия дом на брега на океана всичко се променя…
Само за няколко месеца животът на Вероника се преобръща. Тя среща Уил, чаровното момче с лешникови очи, с когото открива трепетите на първата любов. Намерила пътя към прошката, тя отключва сърцето си за своя баща и от разбунтувана тийнейджърка се превръща в зряла млада жена.
И въпреки изпитанията, които понякога ни поднася съдбата, любовта е тази, която успява да заличи всеки мрачен спомен и да излекува и най-болезнените рани.

(Със съдействието на изд. ЕРА )



Станете почитател на Класа