Борис Панкин: Искам постановки като на Бродуей

- Г-н Панкин, вие сте нов човек за оперетата. Какво е отношението ви към жанра – трябва ли оперетата да има превес над мюзикъла или обратно?
- Ще балансирам класическия със съвременния репертоар, като за тази цел съм предложил мениджърски екип, в който да има двама артистични директори – за класическия репертоар и за съвременния. Вододелът е Гершуин. Държавата още преди 60 години, когато е основан Държавният музикален театър, е предвидила да се казва музикален, а не оперетен.

- Възможно ли е според вас външни постановчици да работят за нашата оперета, да поставят чужди заглавия?
- Моята голяма цел е да осигуря възможност в България да дойде чуждестранен екип за класически репертоар – австрийски или немски. Постановките да са като във Виена. Що се отнася до съвременния репертоар, моята мечта е да дойде един истински бродуейски, американски екип. Разбира се, това е възможно, ако се планира добре, ако вдигнем нашите приходи, ако представляваме пазарен интерес за вносителите на правата. Искам млади режисьори да се занимават с мюзикъли и оперети. Трябва 25-30-годишни господа и дами да проявят интерес и да им се даде възможност да се реализират.

- В музикалния театър досега са се играли 4 заглавия на Андрю Лойд Уебър. Вие кои мюзикъли искате да поставите?
- Досега са се играли, но в момента има само един - „Котките“. В рамките на петгодишния ми мандат искам да поставя любимите на нашата публика заглавия „Мама миа“, „Чикаго“, „Кабаре“, „Коса“.

- Имате някакви намерения към балет „Арабеск“ - ако той се влее в оперетата, ще се съкратят ли бройките на танцьорите в самия театър?
- Няма да се закрива балетът на театъра, това, което ще се прави, ще е единствено законно. Кой иска да се лиши от колеги, каква е ползата. Но в същото време не мога да се съглася, че трупата не се нуждае от младо актьорско попълнение. В момента няма актьори под 30 години.

- Как ще работите в толкова враждебна среда?
- Смятам да изпълня всичките си ангажименти към принципала, поемайки всички отговорности от това. Ако всичко, което говоря стигне до разума на хората, които работят, мисля, че няма да имаме проблем.

- Нормално ли е човек без музикално образование да оглави музикална институция?
- В средата на ноември същата тази група хора събра подписка, в която те предложиха на Рашидов да назначи за почетен, доживотен директор Светозар Донев, който 30-ина години управлява театъра. Има едно общо нещо между професора и мен – и двамата сме завършили театрална режисура.

- Казахте, че ако някой не ви харесва, може да си ходи?
- Ако отговорите ми не ги удовлетворяват, всеки има право на избор. Никого не призовавам да остава насила тук.

Станете почитател на Класа