Творческата лаборатория за млади хореографи "Хелиос" в София

Творческата лаборатория за млади хореографи "Хелиос" в София

Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" отново е домакин на поредното трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи "Хелиос". Проектът има за цел да представи новото поколение съвременни български хореографи и да насърчи тяхното творческо и иновативно мислене в сферата на съвременния танц.

До момента в танцовата платформа са участвали 14 хореографи и близо 50 танцьори. Водещ на творческата лаборатория е българският хореограф Владимир Ангелов, който от години живее и работи в САЩ. Той е сред създателите и главен директор на първата в света Международна организация и професионална мрежа за хореографи, базирана във Вашингтон. През годините Владимир Ангелов е създал множество съвременни балетни постановки с балетни трупи от САЩ, Канада, Филипините, Мексико, Финландия, Япония и др. В края на миналата година той издаде книгата "Ти, хореографът", която е синтез от история, теория, философски и творчески практики в различните жанрове на сценичната танцова хореография, и се радва на голям успех в цял свят.

 

 

 

"Ние не казваме на хореографите какво да правят, а ги оставяме да действат. Ние не им натрапваме, ние ги напътстваме. Всеки хореограф, независимо от фазата, в която се намира неговата кариера, има различни подходи към движението, към концепцията. Няма грешно, няма правилно, има различно" – разказва Владимир Ангелов.

Защо са важни проекти като "Хелиос" за младите творци в сферата на съвременния танц в България?

"Смисълът на нашата творческа лаборатория е да експериментираме с различни форми и процеси. Има два начина за творческо експериментиране: първият е да имаме цел и всичко да е свързано само с нейното постигане, а вторият е насочен по-скоро към проучване, към откривателство, към изразяване без преследване на конкретна цел и тогава можем да открием неща, които не сме очаквали. Искаме нашите хореографи да експериментират и с двата метода, което според нас ще обогати техните артистични и творчески практики", каза Владимир Ангелов.

 

 

"Всеки млад артист има нужда от общност, менторство и среда, в която може да създава смело и да бъде подкрепен. Платформата "Хелиос" осигурява всичко това и е една наистина страхотна възможност за млади хореографи, които искат да направят първите стъпки в професионалния си път със замах. Лекциите в рамките на проекта развиват и теоретичните, и практическите умения на участниците, дават им нужната база и обща култура в сферата на хореографията, за да могат да творят с ясната идея как тяхната работа се вписва в световната сцена", споделя Коста Каракашян.

На 27 юни 2024 г. в зала 1 на РЦСИ "Топлоцентрала" ще бъдат представени кратките експериментални творби, създадени по време на творческата лаборатория.

Третото издание на проекта е финансиран от Национален фонд "Култура" по програма "Създаване", а партньори в организацията са сдружение "Хелиос – София", Международната организация и професионална мрежа за хореографи "Dance ICONS" – Вашингтон, РЦСИ "Топлоцентрала" и Асоциацията за развитие на София.

Станете почитател на Класа