Линда Олте: Много по-трудно е да си жури, отколкото да сътвориш нещо свое

Линда Олте: Много по-трудно е да си жури, отколкото да сътвориш нещо свое
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.06.2024
  • Share:

Линда Олте е латвийски режисьор, сценарист и редактор. След дългогодишна работа в латвийската телевизия, където участва в създаването на документални филми и сериали, се стига до дебютния ѝ игрален филм "Сестри". С премиера на Варшавския филмов фестивал печели награда за най-добър филм в конкурса за дебют, както и международната награда на журито Fipresci.

 


 

"Сестри" беше прожектиран и на "Златната липа" 2023, а Олте спечели три награди. Линда е носител и на латвийската национална филмова награда за най-добър режисьор за 2023 година. Работата ѝ по документалния филм My Father the Banker ѝ носи национална филмова награда за най-добър монтаж, а в момента разработва следващия си игрален филм The Child.

 


 

Отново обаче Международният филмов фестивал за ново европейско кино "Златна липа" беше поводът Линда Олте да е в България, този път като жури. По време на Фестивала в Стара Загора Надя Атанасова се срещна с нея и я попита дали постиженията на филма ѝ "Сестри" дава надежда на малките киноиндустрии в Европа за успех. Преводът е на Юлиян Собаджиев.

Станете почитател на Класа