Максим Цеков – австрийският цигулар от български произход

Максим Цеков – австрийският цигулар от български произход
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.06.2024
  • Share:

"Лауреатите" е нов музикален проект на Оркестър "Кантус Фирмус", който започна с концерт в началото на седмицата. Публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодиите на Шуберт и Чайковски и новата пиеса за цигулка "Смиляна" от Георги Андреев. Солист и концертмайстор на оркестъра бе едва 23-годишният Максим Цеков. Той е лауреат от престижни музикални конкурси и вече развива кариерата си в Австрия и Германия.

Талантът му е открит от голямата българска цигуларка Дина Шнайдерман, а на 11 години той играе ролята на малкия Паганини във филма "Цигулар на дявола" с участието на звездата Дейвид Гарет. Максим Цеков беше солист и концертмайстор на оркестър „Кантус Фирмус“, а публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодичните и виртуозни творби на Франц Шуберт (Рондо за цигулка в ла мажор), Пьотър Илич Чайковски (Серенада и Мелодия оп. 42), Едуард Елгар (Salut D’Amour), Хенрик Виенявски (Полонеза №1), както и новата цигулкова пиеса – „Смиляна“, написана за събитието от композитора Георги Андреев. Неповторимото преживяване беше допълнено от атрактивни визуални ефекти.

Ето какво сподели Максим Цеков в ефира на "Нашият ден": „Този проект е нещо много ценно и специално за мен. Той е насочен към бъдещето на класическата музика, синхронизирана с мултимедия – за мен това е нещо фантастично отново да съм на сцена с този оркестър. Любовта ми към цигулката може би се роди покрай моите първи учители - Дина Шнайдерман и Иван Димитров, но любовта към музиката се разви покрай моята сестра, която пееше. Аз съм австриец с български произход и се чувствам по специален начин в България и пред българската публика. За мен всеки концерт е нещо специално.“

Станете почитател на Класа