София представя независимата си сцена

София представя независимата си сцена
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.06.2024
  • Share:

От 12 до 15 юни българските артисти ще се срещнат с над 400 организации и творци от цял свят по време на годишната среща на IETM, която се провежда за втори път у нас. Артистичната програма включва около 50 заглавия – театрални спектакли, танцови пърформанси и концерти

Над 400 организации и артисти от над 60 държави пристигат в София за годишната среща на IETM, международната мрежа за изпълнителски изкуства, създадена през 1981 г. Членовете ѝ са артисти на свободна практика, мениджъри, самопродуциращи се артисти, селектори на фестивали или арт центрове, културни активисти, представители на институции. Тема на събитието, което се провежда от 12 до 15 юни в РЦСИ „Топлоцентрала“ –  „За какво горим и от какво прегаряме“, са предизвикателствата пред независимите артисти днес, проблемите около техния статут, създаването на по-устойчива среда за развитието им, възможностите за обмен, грижата за менталното здраве и мястото на съвременните технологии в създаването на сценичния продукт. Актуални и за българските артисти проблеми ще бъдат разгледани в различни панели и дискусии: за необходимостта от нови политики, от търсене на ефективни решения, подобряване на условията на труд и др.

По време на срещата освен панели и дискусии, ориентирани към артистичната общност, ще има и специална туристическа обиколка, която представя независимите сцени в града. Гид на обиколката ще бъде Стефан Прохоров – председател на Асоциацията за свободен театър. Артистичната програма на IETM Sofia включва над 50 български представления. Те ще бъдат представени в „Топлоцентрала“, както и на сцените партньори на събитието: Yalta Art Room, Народен театър „Иван Вазов“, I AM Studio, Сцена „Дерида“.

На 12 юни от 18 часа „Топлоцентрала“ ще покани своите гости в пространство на споделени преживявания с RE(W)RITE! – пърформанс на Нуло Фачини край реката. Вечерта ще продължи с „Еуфория на болестта (или прекрачване на микроскопичните граници)“ на Вили Прагер и Ива Свещарова. В Yalta Art Room от 19.30 часа ще се играе постановката на Катерина Беломорска „Слугините“ от Жан Жьоне, а в I Am Studio – „От какво се страхува Вирджиния Улф?“, авторският спектакъл на Тея Сугарева. В късните часове на деня посетителите в „Топлоценрала“ ще видят Exhibits – театрална инсталация на открито на Vox Populi, One-Two – пърформанс на Християн Бакалов, и други спектакли.

На 13 юни програмата включва пърформанс на Сетивен театър – Портал, на тема водата, спектакъла по Карло Гоци на Анастасия Събева „Портокалите и любовта към…“(Амфитеатър, Топлоцентрала), „37 клечки кибирт“ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова (зала 2, Топлоцентрала), визуалния танцов пърформанс „Фрактус“ (Сцена „Дерида“), „Морфин“ по Михаил Булгаков, режисьор Кристина Беломорска (Yalta Art Room) и „Шило“ на Яница Атанасова (зала 1, Топлоцентрала).

 

 

 

На 14 юни се играят спектакълът на „ХаХаХа ИмПро“ (Амфитеатър, Топлоцентрала), „Решението“ на Александър Мануилов (зала 2 на „Топлоцентрала“), „Леонс и Лена“ от Георг Бюхнер“, режисьор Боян Крачолов в Yalta Art Room, „Хипотетично“ на Галина Борисова в Народния театър. Концерт на Иво Димчев ще сложи финала на вечерта в „Топлоцентрала“.

Последният ден от програмата в София, 15 юни, ще завърши със спектакъла „Неведение“ на Албена Ставрева в Народния театър, танцовия пърформанс на Филип Миланов Behind You (Yalta Art Room) и представлението Wired на хореографа Деян Георгиев на Сцена „Дерида“.

На 16 и 17 юни пред гостите на форума ще бъдат представени пространствата за култура и социални събития във Варна, преди срещата – на 10 и 11 юни, на фокус бяха Габрово и Велико Търново.

Станете почитател на Класа