Хю Лори, който невинаги е д-р Хаус

Хю Лори, който невинаги е д-р Хаус

Той е актьор, музикант, писател, гребец, археолог. Става известен с ролята си на гениален доктор с чепат характер. Той е Хю Лори и на 11 юни навършва 65 години.

Познавате го като доктор Грегъри Хаус – гениален медик, който ходи с бастун, пристрастен е към обезболяващото "Викодин" и използва неконвенционални методи за диагностициране. "Никога не е Лупус" е една от ярките му реплики в образа на д-р Хаус.

Хю Лори получава "Златен глобус" на 74-ата церемония по връчване на престижните филмови отличия

Хю Лори обаче се простира много отвъд д-р Хаус. Той е археолог и антрополог по образование, писател и музикант по призвание, обича да пие кафе и да кара мотоциклет. И не на последно място – той е британец, който е овладял до съвършенство американския акцент.

 

 

"Да караш мотоциклет е като да летиш.

Всичките ти сетива оживяват "

 

 

"Да караш мотоциклет е като да летиш. Всичките ти сетива оживяват", казва Хю Лори.

Лори е роден на 11 юни 1959 г. в Оксфордшър. Отраснал е в Оксфорд, където посещава "Драгън Скул" (известно подготвително училище), после продължава образованието си в Итън Колидж, а по-късно в Кингс Колидж, Кеймбридж, където изучава археология и антропология.

Баща му е олимпийски медалист по гребане. Докато учи в Кеймбридж, Хю Лори също се състезава за отбора по гребане и печели няколко отличия. "Някога гребах за Кеймбридж и бях много добър в това", споделя Лори.

 

Хю Лори, Ема Томпсън и Маги Джиленхол

 

 

В университета пламва и любовта му към комедията и актьорската професия, както и към актрисата Ема Томпсън, която тогава учи в същия университет. Връзката им обаче не продължава дълго, за разлика от тази с театъра и киното.През 1980 г. Лори се запознава със Стивън Фрай.Двамата участват в телевизионното шоу "Джийвс и Устър", адаптация по романите на П. Г. Удхаус. Лори е в ролята на Бърти Устър.

Хю Лори през 2005 г.

По-късно се налага Лори да се премести в Холивуд, за да продължи актьорската си кариера. Той има епизодична роля в сериала "Приятели", участва във филмите "101 далматинци", "Стюарт Литъл" и други, докато не идва големият му пробив с участието му в "Д-р Хаус".

Стивън Фрай и Хю Лори

Сериалът се излъчва за първи път през 2004 г. и бързо се превръща в хит. Той носи на актьора световна слава и три награди "Златен глобус".

Хю Лори по време на концерт през 2008 г.

По време на кастинга за Хаус Лори впечатлява продуцентите с начина, по който говори с американски акцент и някои от тях дори не могат да повярват, че е британец. Впечатление правят и музикалните му умения. В сериала Лори често свири на пиано.Той има и два издадени музикални албума – "Let Them Talk" (от англ. "Нека говорят") от 2011 и "Didn't It Rain" ( от англ. "Не валя ли") от 2013 г.През 2014 г. Хю Лори изнесе концерт в София. Освен на пиано, той умее да свири на саксофон, китара, барабани и хармоника.Автор е и на две книги – "Търговецът на оръжие" и "The Paper Soldier". Лори получава своята звезда на "Алеята на славата" в Холивуд през 2016 г.

 

 

 

"Актьорството е до голяма степен

да си слагаш маски, а музиката е, за да ги сваляш"

 

 

 

Хю Лори получава звезда на "Алеята на славата"

 

Той е женен още от далечната 1989 г. И досега е със съпругата си Джо Грийн, с която имат три деца.

През 2016 г. И 2019 г. излизат и други два сериала с негово участие – "Ченс" и "Параграф 22", но според самия Лори те не успяват да повторят успеха на "Д-р Хаус".

 

 

 

 

 

Ваня Савкова

Станете почитател на Класа