Фестивалът „Софийски музикални седмици“ представя три концерта на 9 юни

Фестивалът „Софийски музикални седмици“ представя три концерта на 9 юни

Вечерната програма в камерна зала „България“ е запазена за честване на 100 години от смъртта на Джакомо Пучини в изпълнение на тенора Борис Луков

Фестивалът „Софийски музикални седмици“ (СМС) представя три концерта на 9 юни, съобщават организаторите.

Сутрешното матине е с клавирното дуо „Ондин“ от Франция и концерт с надслов „Балетни импресии“. Френско-италианско дуо на четири ръце, създадено в Женева през 2014 г., ще изпълни музика на Дебюси, Мусоргски, Бородин, Стравински, Равел.

Вечерната програма в камерна зала „България“ е запазена за честване на 100 години от смъртта на Джакомо Пучини в изпълнение на тенора Борис Луков. Песенен цикъл ще представи слабо позната страна от емоционалната и творческа личност на големия композитор. Песните, включени в програмата, сами по себе си ще изненадат всички почитатели на композитора, защото са малко познати и стават обществено достояние едва през 1987 г., когато ги публикува един от най-големите изследователи на творчеството на Пучини – Майкъл Кей, коментират от СМС. Пучини съвсем не е устоял на изкушението да използва тези песни като мотиви и в своите опери. Във всяка една от тези вокални творби могат да бъдат дочути теми от всички опери на Пучини. Както казва Майкъл Кей, песните са като „ранни мисли за бъдещи опери”.

На голяма сцена в зала „България“ ще си партнират Русенска филхармония с маестро Йордан Камджалов и пианистката Надежда Цанова с програма от маестро Васил Казанджиев по повод неговата 90-годишнина.

Програмата ще представи една от ранните му творби и едно от най-новите му произведения – празнична музика „Псалми и ритуали” написана през 1972 г. и е посветена на 10-годишнината на камерния ансамбъл „Софийски солисти“, както и концерт за пиано и струнен оркестър „Виртуозни движения” от 2022 година, чиято премиера бе през май 2023 година. В програмата е и Петата симфония на Дмитрий Шостакович, чието признание и доверие в таланта на Казанджиев е признато през 1957 година, когато младият тогава български композитор става лауреат за модерна композиция на VI Международен младежки фестивал, журито се оглавява от самия Шостакович. Двамата творци се срещат на една концертна сцена в Русе по-късно – през 1965 г., на МФ „Мартенски музикални дни“.

 

 

Станете почитател на Класа