"Голямата диктовка": Коя дума затрудни най-малките участници?

"Голямата диктовка": Коя дума затрудни най-малките участници?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" обсъждаме значението на "Голямата диктовка", проведена в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Това събитие предизвика голям интерес и събра участници от различни възрасти, които имаха възможността да демонстрират своите умения по правопис. В интервю за предаването д-р Ивета Рашева сподели своите впечатления и изводи от събитието.

"Националната библиотека застана зад кауза, насочена към опазване на културната ни идентичност. Участваха около 80 човека. Най-малкият ни участник беше на 9 години, а най-възрастният на 74. Времето беше лошо и не успяхме да ги разпределим в две места и те писаха в една читалня върху едни и същи текст. Това даде много хубава позиция, от която да можем да направим изводи – и за малките, и за по-големите, и за по-големите. Заваля силен дъжд и нямахме възможност да настаним участници около библиотеката, каквато беше първоначалната идея и децата имаха подготвен съвсем различен текст, част от приказката "Тримата братя и златната ябълка", но всъщност писаха част от лирическото отклонение от повестта "Българи от старо време"."

Д-р Рашева сподели интересни наблюдения за трудностите, пред които са се изправили участниците. Тя отбеляза, че:

"Най-малките участници бяха затруднени от дума, която вече е архаизъм – "осиротяла". Почти 100% от малките участници не са могли да изпишат тази дума. Това, което можем да обобщим е, че дори с това да сме останали с тази диктовка, да припомним, че Отечество се пише с главна буква, то пак си е струвало да го направим."

Това показва, че подобни събития имат не само образователна, но и възпитателна роля, като поддържат живи традициите и културната памет.

Събитието привлече внимание и заради участието на известни личности. Д-р Рашева подчерта важността на това:

"Участваха актьори, журналисти, имахме и двама професори. Следващата година трябва да обърнем внимание на това, че включването на известни личности прави едно събитие популярно. Няма проблем в това да седнат заедно министър и дете, ние го направихме с дете и професор."

Това показва, че събитията, в които участват публични личности, могат да привлекат по-широка аудитория и да повишат общественото внимание към важни културни и образователни инициативи.

"Голямата диктовка" в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" е пример за успешно съчетание на културна кауза и образователна инициатива. Събития като това показват важността на запазването на културната идентичност и традиции, като същевременно предоставят възможност за участие и ангажираност на хора от всички възрасти и професии.

Станете почитател на Класа