2000 евро за "Кармен" в "Ла Скала"

Елиана Митова

Билетите от 2000 евро за галата „Кармен“ на 7 декември в миланския театър „Ла Скала“ вече са продадени, казаха за „Класа“ от пресслужбата на прочутия оперен театър. Цялото италианско правителство си е купило от скъпите пропуски, световни знаменитости от сферата на киното и музиката също са си платили от джоба, за да присъстват на зрелището, дирижирано от легендарния Даниел Баренбойм.
Вече стана ясно, че то ще бъде предавано пряко в зала 1 на НДК, където най-скъпият входен билет е 80 лв. Очаква се и българският политически елит да уважи прожекцията, която ще се превърне в светско събитие номер 1 в навечерието на Коледа.
Освен България, още 9 страни ще могат да гледат "Кармен" в реално време. Цикълът Opera in Cinema се радва на изключителен успех по целия свят, а хората в над 70 киносалона в САЩ, Италия, Франция, Испания, Германия, Великобритания, Полша, Литва, Естония едновременно стават съпричастни на пищното зрелище.
Откриването на сезона в „Ла Скала“ по традиция е най-очакваното и коментирано събитие от културния и светския живот в Италия. Тв камерите дебнат знаменитостите пред „Ла Скала“ половин час преди галата, а светските коментатори описват в детайли тоалетите на София Лорен, Джина Лолобриджида и първите дами на Италия. Постоянен гост на събитието е Силвио Берлускони, съпроводен от политици и приятели.
По традиция билетите за галата са суперскъпи, веднага след премиерата обаче те драстично падат. Още през декември средностатистическият италианец ще може да види „Кармен“ срещу билети от 187 до 12 евро – суми, които въобще не стряскат меломаните! А специално за младежката публика „Ла Скала“ върти предпремиерно „Кармен“ на 4 декември, на абсолютно символични цени.
Постановката е дело на най-скандалната съвременна италианска режисьорка – сицилианката Емма Данте. Главните роли в "Кармен" са поверени на няколко изгряващи звезди в бранша: немския тенор Йонас Кауфман (Дон Хосе), уругвайския баритон Ервин Шрот (Ескамилио), италианското сопрано Адриана Дамато (Микаела). Безспорно черешката на тортата е 25-годишната грузинка Анита Рачвелишвили, която се обучава във вокалната академия към „Ла Скала“. Анита вече е играла на прочутата сцена – симпатичната роля на Керубино в „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт. Кармен обаче е ракетата, която трябва да я изстреля на оперния Олимп, прогнозират спецовете.

Станете почитател на Класа