Хю Джакмън: Заради Върколака ме подложиха на диета без сол

Ивайло Харалампиев, Мадрид,
специално за „Класа“


Преди девет години актьорът Хю Джакмън за първи път изпълнява ролята на добрия мутант Логан (Върколак) в хитовата киносага „Х Мeн“. Благодарение на този персонаж днес той е един от най-търсените актьори. Холивудската академия дори го предпочете пред местните звезди да води церемонията по раздаване на „Оскар“-ите. Сега Джакмън се връща на екран с „Х Мен Началото: Върколак”. Джакмън е и копродуцент на лентата чрез фирмата си Seed Productions. В Мадрид той за пореден път защити славата си на една от най-симпатичните и достъпни звезди в съвременното кино. Актьорът позира с усмивка не само на официална фотосесия за медиите в хотел „Виямагна”, но и с удоволствие се премести за снимки на емблематичния монумент на испанската столица – арката Пуера де Алкала.
Първата мечта на Хю Джакмън била да стане журналист, затова поддържа толкова добри отношения с медиите. Не спира да се усмихва. Не се стряска от въпроси за личния си живот. Отговаря с чувство за хумор. Заради истерията около свинския грип Хю Джакмън в последния момент отмени визитата си за промоция на филма в Мексико.


- Зрителите винаги са любопитни да узнаят какво ново им предлагате с ролята на Върколака?
- Искахме да направим нещо наистина добро, не ни беше достатъчно да снимаме просто един професионален филм. В никой от предишните филми от сагата „Х Мен“ не съм се забавлявал толкова много. Сега се появяват напълно нови персонажи. В центъра на историята винаги са били героите, които са много характерни и запомнящи се, хората буквално се влюбват в тях. Странно, но като малък не съм разбрал за този комикс, а се оказва, че имало голяма мания по него. Някой да ми беше казал, че ще играя Върколак, щях да му се изсмея. А сега съм толкова благодарен на зрителите за страхотното възприемане на героя ми! Не че съм суеверен, но откакто изиграх тази роля, всичко ми върви като по вода.

- Истина ли е, че случайно сте приели ролята, след като вече ангажираният актьор отказал?
- Има нещо такова, а и трябва да призная, че жена ми, която винаги успява да уцели в десетката кой проект ще ми пасне като актьор, не беше много убедена. Като ми представиха за първи път проекта за персонажа на Върколак, ми каза, че хич не ме вижда в такава роля. Е, този път е единственият, когато тя сгреши.

- Променихте ли нещо значително в Логан?
- Не бих казал значително, но в предишните филми външният вид на Върколак не беше съвсем като този, който на мен ми се искаше. Сега успяхме да се приближим до тази идея. Логан трябваше максимално да изглежда като диво животно – силно, агресивно, необуздано. С издути вени, да внушава истински страх у зрителя. Всички да разберат, че е готов на всякаква бруталност. Много обичам героя си. И на децата ми много им харесва. Е, не че с тези прекалени бакенбарди съм много привлекателен, но те са част от героя.

- Но вашият нов герой съвсем не е чак толкова лош!
- Разбира се, че не, точно този контраст е най-важното в историята. Сега виждаме реално еволюцията на Логан и вътрешната му борба. В един момент успява да живее максимално отдалечен от миналото си и свръхчовешките си дарби, но това, което носи в себе си, не престава да го привлича. И в живота е така – ако не се изправиш срещу някой сериозен проблем и не го решиш така, че да се почувстваш спокоен, той се повтаря, не изчезва просто от само себе си.

- Кое беше най-трудното за вас като актьор?
- Диетата, диетата, която трябваше да спазвам! Пилешки пържоли на скара, риба, варени зеленчуци, въобще никакво мръдване встрани от суперздравословната храна. Без грам сол или мазнини! Трябваше да ставам в три през нощта за първо ядене, после на всеки три час по часовник пак трябваше да ям. Като свърши този режим, страхотно си отдъхнах. Да го спазваш постоянно е по силите само на много нахъсани културисти.

- А тренировките?
- Всичко беше под контрола на професионални треньори. Установих обаче нещо много любопитно - когато вече бях характеризиран като Върколак, с грим и костюми, тренирах поне с двайсет на сто по-добре от обикновено. А когато започнех и да мисля като героя, чувствах още повече прилив на сили и желание да блъскам тежестите.

- В новия филм вие сте и копродуцент. Затрудни ли ви тази отговорност?
- Актьорската професия я научих в театъра. Там си не само актьор, трябва да разбираш от всичко – и от костюми, и от осветление дори. Но когато се качиш на сцената, усещането е много по-различно и изпълващо. Така че имам известен опит, не е нещо напълно ново за мен. А и като продуцент си в позиция много по-силно да защитиш идеята си за филма.

Станете почитател на Класа