Как „Севилският бръснар” проговори на български в Испания

Елиана Митова

Любителският състав при софийското училище „Българско школо” получи втора награда на 21-вото издание на Младежкия театрален фест в Албокс, Испания. 13 тийнейджъри, ръководени от режисьорката Цветана Мирчева, вдигнаха на крака испанската публика със супероригинален авторски спектакъл на „Севилският бръснар”. Комерията на Бомарше, оперите на Росини и Моцарт, вплетени в едно – това е „Севилският бръснар” на „Българско школо”. Претворяват го група ентусиазирани шестокласници, с които Цветана Мирчева работи вече пет години. Любопитното е, че децата играят на чист испански – език, който изучават в учебната програма. Още по-любопитното – че умело вмъкват в испанския текст български пасажи. А публиката разбира всичко, реагира спонтанно на диалозите, превива се от смях на шаржовете на Дон Базилио и д-р Бартоло, на дръзките реплики на Фигаро.
„Участието на фестивала в Албокс за нас бе пръв опит, почти авантюра – разказва директорката на „Българско школо” Евгения Елмазова. – Заниманията по театър не са новост за децата, но изявата на чужда сцена е непознато досега предизвикателство. Всички се питахме дали испанската публика ще ни разбере, дали малките артисти няма да се притеснят от непознатата обстановка. Но младите хора в Албокс реагираха така спонтанно и възторжено, че провокираха децата да играят още по-вдъхновено и освободено, да дадат всичко от себе си”.
В „Българско школо” всяка учебна година завършва с театрална постановка. „Честна мускетарска”, „Лебедово езеро”, „Севилският бръснар” оживяха на сцената под режисурата на професионалната актриса Цветана Мирчева. В частното училище, което е под шапката на „Овергаз“, заниманията по различните изкуства са част от задължителната учебна програма. В детските спектакли има роля за всеки, дори за онези, които нямат афинитет към театъра. Но с течение на времето те също се влюбват в сцената. „Така децата стават по-инициативни, по-свободни в общуването. И вече имат изграден вкус и критерий за театър, което е най-важното”, казва Цветана Мирчева.
„Българско школо” обърна нашите представи за комедия! Спектакълът е страшно атрактивен, не е за вярване, че толкова млади артисти могат да се държат така свободно на сцената. Имам чувството, че всички в „Българско школо” говорите испански”, каза пред българските участници директорът на фестивала сеньор Франсиско Торесиляс, директор на местната гимназия „Мартин Гарсия Рамос”, която е домакин на театралния фест.
Освен удоволствието да прекарат една седмица в Андалусия, децата от „Българско школо” изпитаха и насладата от собствената си сценична изява. Получиха и парична премия – с пожелание да я вложат в бъдещи театрални проекти. Колоритното и гостоприемно селище Албокс посрещна радушно малките артисти от София. Дори кметът на селището им оказа внимание, като лично поднесе подаръци на всеки един от българската група.
Фестът в Албокс е сред най-престижните театрални празници в Испания. Тук си дават среща любителски театри от цялата страна – и ученически колективи, и за възрастни. Играят „Троянките” от Еврипид, „Животът е сън” на Калдерон де ла Барка, „Тартюф” на Молиер. Директорът Франсиско Торесиляс е моторът на всички артистични дейности. По негова идея в училището се провежда ежегоден фестивал на камерната музика и конкурс за поезия, който осигурява на победителя издаване на първа стихосбирка! А всички наградени задължително получават и парични премии! Да им се чудиш на испанците как щедро харчат средства за култура във време на икономическа криза!
„Не се намират лесно пари, но в бюджета на общината ние си имаме осигурена сметка. Знае се, че нашите фестивали трябва да бъдат подкрепени – няма политическа сила, която да ни отнеме тази помощ. Естествено, парите не стигат – затова търсим и спонсори от сферата на бизнеса и от банките. Младежкият театрален фестивал тази година ми струва над 15 000 евро. Много повече харчим за други артистични инициативи”, обясни пред „Класа” Франсиско Торесиляс. Той се гордее със супермодерното училище, което управлява вече 25 години, с луксозно обзаведените кабинети по всички науки, с театралната зала. И дори с цеха за обучение на автомонтьори и автобояджии – тоест място, където млади и не чак толкова млади хора абсолютно безплатно могат да овладеят занаят. И така да си осигурят бъдещето. „Във времето, когато сме жертви на дрогата, на липсата на духовност, на агресията от телевизионния екран, трябва да търсим опора в изкуството. И да насочваме подрастващите към прекрасните творения на човешкия гений. Защото този е единственият път за оцеляване на човечеството”, казва Франсиско Торесиляс.
Беше време, когато в България се провеждаха фестивали на художествената самодейност, в които участваха хорове, фолклорни групи, театрални и танцови състави. Обявихме ги за тоталитарни и ги отрекохме. И оставихме децата да се възпитават сами. С поп-фолка и телевизионното риалити.
Дошъл е моментът да се върнем към стария опит. Както е в Испания.

Станете почитател на Класа