Фелини ми каза: „Чапа, ще ти позирам!“

След броени дни майсторът на малката пластика Георги Чапкънов ще подреди своя изложба в столичната галерия „Арте”. На нея художникът ще покаже най-известните си скулптури на Йордан Радичков, Радой Ралин, Теодосий Спасов, Атанас Нейков, Емил Стойчев, Атанас Божков и други. Ще видим и прочутия портрет на Федерико Фелини, за който Чапа получава награда от президента на Италия през 1993 г.

Не само в Италия обаче познават работите на Чапкънов. Негови творби са били излагани в Ермитажа в Санкт Петербург, Пушкинският музей в Москва, сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана и много други.

Чапкънов е съавтор на герба на Република България от 1997-ма, автор е на статуята „Св. София” в столицата. Рисувал е портрети на едни от най-известните личности на България



- Маестро, кажете как се свързахте с Федерико Фелини?

- Аз го обожавах и мечтаех да се срещна на живо с него. За това приех поканата на галерия „Витория“ в Болоня да работя за тях. Галерия „Виктори“ бе на пет метра разстояние от дома на Фелини. Освен това галеристът ми обеща да ме запознае и с други видни италиански личности.
Със самия Фелини се засякохме на улицата. В разстояние на две години, прекарани в Болоня, не го зърнах ни веднъж, макар че се надявах. И срещата ни стана случайно. В последния миг се съгласи на среща от десет минути. Гледаше ме някак изпитателно. Показах му няколко мои неща, току-що отлети. И му намекнах: „Маестро, десетте минути свършиха!“ Той се усмихна и отвърна: „А, нищо, нищо!“ . Някак си се харесахме от пръв поглед. Тогава му предложих да му направя портрет, той каза: „Да, Чапа, ще ти позирам!“ А не беше позирал дотогава на друг художник освен на един швейцарец. Само че швейцарецът, известен, голям творец, работел бавно. С часове заставял Фелини да му позира. И на Федерико му писнало, станал и си тръгнал.

- А на вас колко време ви позира?

- Три часа – три дни поред, по един час! И портретът стана. Когато го видя, Федерико отраз го хареса. И го погали. До този момент не си позволи нито за миг да наднича, да любопитства да види какво съм направил. Това беше знак, че ще продължим да общуваме. Но само след няколко месеца Федерико си отиде. Мъка!

- Имахте уговорка за изложба, след като портретът беше готов?

- Уговорката ни беше да направим обща изложба в Болоня – с моя портрет на Фелини, с творби на други художници, посветени на него, както и с рисунки на самия Фелини. Защото той наистина рисуваше много добре. Правеше рисунки към филмите си, които бяха истинско бижу. Но след смъртта му тая работа се осуети – намери се един много хитър швейцарец, адвокат, който прибра всичко. И помен не остана от нашата обща идея. Неколцината художници, свързани с Фелини – автори на декори, плакати и картини, също останаха разочаровани.

- А каква бе съдбата на вашия портрет?


- Тежка! Уговорката ни със собственика на галерията в Болоня беше да бъдат изработени няколко портрета – и Холивуд искаше да притежава образа на Фелини, и Чинечита! И един от портретите да остане за мен. Но собственикът на галерията не си удържа обещанието – отля само два портрета. Единия задържа за себе си, а другия започна да го излага по света. Сякаш аз не съществувах. Стигна се дотам, че не знаех къде всъщност се намира творбата ми. Но успях да си я върна с хитрост. Научих случайно, че изложбата, с която пътува портретът, е в Рим. Беше около 24 май. Тогава българското посолство поиска официално да изложи Фелини заедно със скулптурата на Борис Христов. И галеристът се съгласи. А щом Фелини влезе в нашето посолство, ударихме ключа! Върнах си онова, което ми принадлежеше!

- Какъв образ на Фелини се е запечатал в паметта на Чапа?

- Велик човек, много красив в старостта си. Благороден и силен като лъв. Чудя се защо си отиде така неочаквано, нищо не предвещаваше фаталния край. Лекарите, според мен, му помогнаха да напусне този свят. Прекалено внимание към големия човек, към специалния пациент и ... виждате какво става. Може би нямаше въобще нужда от техните грижи. И изключително име, което ще остане в историята на човешката култура.



Голата Клаудия Шифър измести кинолегендата

Георги Чапкънов пази в архива си уникален брой на прочутото италианско списание „Ной“ от август 1993-а – дни преди кончината на Фелини. На корицата цъфти разголената Клаудия Шифър, уловена от папараци. А вътре се мъдри втора корица – Чапа, Фелини и неговият портрет. В обширен репортаж великият режисьор споделя възторга си от срещата с българина Георги Чапкънов и възкликва: „Вече си имам паметник“. Фоторепортерът е уловил и трогателните моменти, когато Фелини гали изработената глава. По предварителна уговорка снимка от репортажа е била предвидена за корица на списанието. Но неочаквано в редакцията се получават папарашките снимки на Клаудия Шифър, които изместват Фелини.
„Стана още по-добре, защото списанието бе издадено в троен тираж. Така светът узна кой е изваял портрета на великия Фелини“, казва Георги Чапкънов

Станете почитател на Класа