Сомелиерът Таньо Шишков представи вина от Македония

Таньо Шишков, сомелиер и председател на Българско гурме общество, представи на 29 април вината Alexandria Cuvee на винарна Тиквеш, Македония. Презентацията събра почитатели на качествените напитки в хотел «Кемпински Зографски». Бяха дегустирани вина от новата линия на Тиквеш - Alexandria Cuvee с меню, изготвено от екипа на хотела. За приятната атмосфера по време на дегустацията се погрижиха македонските попизпълнители Петър Рендзов и ‘’Мама бенд’’ (Petar Rendzov and ’Mama band’), които пристигнаха специално за събитието.
Истинско изкушение за ценителите бе предложеното меню – всяко вино бе съпроводено с блюда, произведения на изкуството. Alexandria White Cuvee – шардоне и ризлинг от 2007-а например, бе сервирано със селекция от салати поло росо, радичо и козе сирене. Alexandria Rose Cuvee – вранек и мерло също от 2007-а, бе съпроводено с поширана сьомга върху канапе от спанак. Червените вина пък провокираха апетита на любителите на екзотичната кухня, които се насладиха на уникално блюдо - запечени гърди от патица с мед, гарнирани със сливов сос. Десертът - ягоди с мус маскарпоне, очарова всички.
Винарна Тиквеш е най-голямата съвременна винарна в Република Македония с капацитет на производство от 55 млн. литра. Тиквеш е собственост на М6 – успешна македонска инвестиционна група, чието портфолио включва инвестиции в интернационални корпорации, като Coca Cola, Heineken, MacDonald’s. Тиквеш разполага с голямо разнообразие сортове, 30 вида – вранек, шардоне, мерло, траминер, каберне совиньон, ризлинг и др. В момента Тиквеш произвежда за македонския пазар, както и за 15 други страни, сред които Сърбия, Албания, Гърция, Хърватска, Германия и Норвегия. Винарна Тиквеш е разположена в сърцето на Тиквешкото Виногорие – най-големият винарски район в Република Македония. Годишната продажба на винарска изба Тиквеш за 2007 г. достига стойност от 21 млн. евро. Повече от 120 години, от далечната 1885 г., в избите на Тиквеш отлежава висококачествено вино. Винарна Тиквеш стъпва на българския пазар през февруари 2008 г. От 2009 г. Тиквеш се стреми да разшири своята дистрибуция. Целта на компанията е към разкриване на нови пазари в САЩ, Канада и страните - членки на ЕС, сред които и България.
Вината на Тиквеш са отличени с различни международни награди във Франция, Германия, Великобритания. Македонската винарна се сдоби с изключително признание - наградата TOP BRANDS на изложението за храни и напитки SIAL във Франция, което се проведе през октомври 2008.

МАЛКО ИСТОРИЯ

Винарска изба Тиквеш се намира в сърцето на Тиквешкото Виногорие - най-големият и най-значимият винарски регион в Република Македония. Скрит зад високи планини, които го заобикалят от три страни, Тиквешкият регион е най-голямата плодородна равнина на юг в Македония, разположена на площ от 2000 кв. км. Това е мястото, където средиземноморският климат се характеризира с дълго топло лято, съчетан с континенталния климат от север, и влажна, топлa, средиземноморска зима. Тези климатични характеристики на тероара създават уникални условия за отглеждане на грозде, от което се добиват темпераментни, комплексни, висококачествени вина, богати на плодови аромати.
Във винарна Тиквеш се отглежда и отлежава гроздово вино от Македония още от 1885 г. Става дума за най-голямата винарна в страната с капацитет за производство 55 млн. литра.

Станете почитател на Класа