×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

„Пръстенът на нибелунга" започва с изложба на 17-годишната Рени Нинова

Час преди началото на второто в България и на Балканите изпълнение на тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга" във фоайето на Софийската опера и балет ще бъде открита изложба на 17-годишната Рени Нинова. Тя е 12-класничка от Художествената гимназия „Илия Петров" в София. Идеята за изложбата е на Александра Гогова, преподавател в гимназията. Поводът да се изработят илюстрации и проекти за корици на книги е отбелязаната през 2013 г. в цял свят 200-годишнина от рождението на Рихард Вагнер. Изложбата представя творбите на символичната победителка – Рени Нинова. Те изобразяват всяка от частите в тетралогията „Пръстенът на нибелунга". Представени са 6 плаката, три от които са оформления на корици и три илюстрации – увеличени детайли. „Нейните работи намирам за най-знакови и най-свързани с темата. Тя е млада, амбициозна и много талантлива илюстраторка. Тази година й предстои дипломна защита в специалност „Илюстрация и оформление на книгата". За пръв път поставих такава задача и резултатът ме окуражава да мисля, че могат периодично да се възлагат подобни проекти на нашите възпитаници, най-добрите от които да бъдат представяни в Операта", убедена е Гогова.
17-годишната Рени е родена в София. Отначало предпочитанията й са свързани с класическото пеене и свиренето на цигулка. Така е до 7-ми клас, когато в час по рисуване преподавателят открива дарбата й да рисува. Тя решава да последва съвета му и продължава да се развива в тази насока. Кандидатства в СМУ „Л. Пипков" със специалностите цигулка и класическо пеене. Тайно от родителите си обаче изтегля документите си и ги подава в ХГ „Илия Петров", без особени надежди за успех. Изненадващо и за самата нея, без подготвителни курсове и частни уроци, тя е приета 15-та в списъка. „Животът в гимназията много ме промени. Открих нови приятели и хора, които ми дадоха насока, в която да се развивам. Мечтата ми е да уча в Китай. Преди 2 месеца се върнах оттам. И макар че съм била само няколко пъти, имам чувството, че съм живяла в тази страна", казва Рени, която вече усилено изучава езика. Продължава да се увлича от класическата музика и когато рисува, слуша композиции, които я одухотворяват и я зареждат с положителна енергия. „Когато човек е позитивно настроен, той гледа на света по различен начин", убедена е тя.
Участвала е в изложби на илюстрации в Руския културен център и в НДК. Показвала е свои творби и зад граница, като от Полша и от Гърция се завръща с втори награди от конкурси. Най-често нейни картини са представяни пред публиката в Китай, но също и в САЩ.

Станете почитател на Класа