×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Паоло Вивиан кани в градината на паметта

Покана за увлекателно пътешествие и игра на асоциации отправя италианският художник Паоло Вивиан към столичната публика в разгара на лятото ( 16-31 юли 2014). Той преобразува пространството на третия етаж в изложбения център на СБХ Шипка 6 във въображаема градина на паметта и подканва зрителя да разгадае кодът на изложбата.

Художникът разкрива многообразието на формите на колективното съзнание в процесите на обединение на Европа като изследва човешките взаимоотношения и метаморфозите на колективния опит в сегашно време. Той поставя акцент върху човека и неговата способност за различаване и запомняне. За да подреди този артистичен своеобразен пъзел от своите символи и семиотични системи Паоло Вивиан трансформира мнемоничните принципи на Hortus Memoriae . Художникът се заиграва с концепциите , променя местата на представите и увлича посетителите в лично пътешествие , като използва техники на асоциативното мислене , познати ни от древните метафизични трактати и от съвременната херменевтика. Известният прийом за запомняне на огромно количество информация, разкрит ни от Джордано Бруно в изследването му „Изкуството на паметта" е използван в изложбата на Вивиан, като скритото „сърце" на проекта и ключ към фантазната градина. В неговото "сливане на хоризонтите " човешката памет има лаконична форма и вертикална посока. Материя , цветове, думи и цифри участват в интелектуалната игра. Художникът предизвиква посетителите да влязат без предразсъдъци , да намерят паролата към изложбата и да създадат своя персонална градина на паметта. В началото на пътешествието е положена алюзията с голямото европейското семейство и съответните мултикултурни наслагванията и миксове на глобализация и миграция. Синтез на колективният опит в този проект намира израз в творческа интерпретация на любовта, на връзката с природата и на духовното усъвършенстване.
Културните архетипи, мутацията на мита и табуто в градината на Вивиан са тотеми и менхири на спомена. Бар код на модерността е диалога между поколенията и ежедневните човешките контакти .

Изкушените от предизвикателството могат да създадат своята градина на спомена от 16 до 31 юли ,на 3 етаж в Изложбения център на Съюза на българските худоожници, на ул.Шипка 6, в София. Изложбата HORTUS MEMORIAE в София се реализира с подкрепата на Италианския Културен институт - София и Съюз на българските художници. Представянето е под патронажа на Община-Варна, фонд „Култура",програма „Варна 2019". Партньори на проекта са галерия Графит, фондация „Рая Георгиева", застрахователна компания „Армеец", Девня Цимент, България Еър , Дитер хотел/ресторант. Илюстрован каталог придружава представянето, включващ текстове на Анна Амендоладжине, директор на Италиански Културен Институт - София и Дора Дончева, куратор на проекта.
Изложбата е на вниманието на публиката до 31 юли 2014 ( вторник - събота от 11 до 19 ч. неделя и понеделник -почива)

за автора
Паоло Вивиан (1962, Тренто, Италия) работи в областта на скулптурата, инсталацията и пърформанса. Негови творби са били представяни в програмата на Вилнюс - Европейска столица на културата през 2009, в честването на 100-ната от създаването на град Диферданж в Люксемберг, в кураторските проекти „Ъгълът на героите" , Будапеща, "Art&Nature", Холандия под патронажа на холандската кралица, в проекта „Митологии на дървото" в Италия, Off-On проект в Хамбург, Международно биенале на визуалните изкуство, Exi(s)t-във Варна, галерия „Актус Магнус", Вилнюс и др. Реализирал е над десет самостоятелни изложби в частни галерии и културни институции в Италия и чужбина, между които Палацо Дукале, Генова , Палацо Либера ,Лагарина , Културен институт ,Бернстол, Италия, галерия Артстудио, Равена, галерия Ларавелина, Ферара, Августинско абатство в Болцано и др. Негови монументални творби са част от обществени колекции в Natuurkunst, Дренте (Холандия); Italian culture institutе, Берген (Норвегия); парк Gerlache, Differdange (Люксембург); парк Тре castagni, Pergine Valsugana (Италия), Форст, Германия, Рабка -Здрой, Полша, KunstForum, Stubenberg (Австрия), Фондация "Камий Клодел", Ла Брез (Франция) и др . Арт директор и куратор на международни проекти по съвременна скулптура в Италия, основател на международна арт мрежа sKulturclub. Живее и работи в Палу дел Фесина, Трентино, Италия. За неговото изкуство са писали историците на изкуството - Маурицио Скудиеро, Фиоренцо Дегаспери, Масимо Томазини, проф.Ренцо Франческоти, проф.Марио Косали, Джорджо Фугаци и др.

адрес: София 1504, ул. Шипка 6 , изложбен център СБХ, Шипка 6, ет. 3 ; www.sbhart.com
за повече информация - дора дончева 0887 244 882 | е-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

.....................

Разговор с Паоло Вивиан на куратора на проекта Hortus Memoriae

Възползвам се от миналото, за да проектирам бъдещето,
живеейки в моето Сега

Дора Дончева ( ДД ): Интересувате се от колективната памет. Защо?Какво ви вдъхновява ?
Паоло Вивиан : Когато си художник, също си и индивидуалист, но не можеш да избягаш от човешката природа, от това да бъдеш социален, да си част от цялото, от колектива ,от един по-голям проект. Вероятно имаме нужда да съществуваме и да усещаме социална си полезност, искаме да бъдем чути, да излезем от себе си, от нашето Его. Аз извършвам това като изследвам паметта, тази на материята, или тази на местата на обитаване, тази на хората или на събитията. Възползвам се от миналото, за да проектирам бъдещето, живеейки в моето Сега.
ДД : В творчеството си използвате много символи - тотеми, менхир, обекти с кубична форма. Виждаме акцент върху числото седем , върху определени цветове и игри на думи. Скулптурите ви са предимно вертикални. Това ли кодът на Вивиан ?
Паоло Вивиан: Не знам дали има код Вивиан, превъртайки през съзнанието си произведенията на изкуството , особено през последните 100 години, а също и на примитивното изкуство... Аз залагам на изображения, които ме вълнуват и се опитвам да уловя същността по свой начин,после я превеждам във вертикална форма , защото висотата,възвишеността е това ,към което всички ние се стремим ,нали така? Кубовете имат проста геометрия, но съдържат много информация.
ДД : За изложбата в България сте създали пътешествие в градината на паметта като цветен ребус от инсталации, фигурални композиции и абстрактни скулптури. Какво очаквате от публиката ?
Паоло Вивиан : Hortus Memoriae - Градината на паметта е заглавие, което само по себе си е едно произведение на изкуството. ..Ако спрем мислите в една градина, пълна със спомени , които се смесват ,тогава усещането за тъга и радост в нас се усилват и това ни кара да се почувстваме част от нещо голямо, много по-голямо. Очаквам, че посетителите
ще навлязат и преминавайки през това чрез моите работи ще намерят своя път към тяхната персонална градина на паметта..

 

Станете почитател на Класа