×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Картините и стиховете на Лили Сотирова излъчват космическа енергия

Интересни и нетрадиционни картини могат да бъдат видени в галерия „Галерията" , която се намира в сърцето на София - на булевард „Васил Левски" при кръстовището с „Патриарх Евтимий" и „Граф Игнатиев". Мястото предразполага за култура – то е едно от най-малко променените през последните 20 години в столицата. Тук Лили е предоставила няколко платна, които много точно характеризират творческия и почерк – самобитен, новаторски, много експресивен и най-важното – неповторим. Необременена от времето и конюнктурата, младата авторка рисува първо по сърце, второ – по призвание. Тя има шанса да получи стабилно образование, да разшири творческия си мироглед в твърде млада възраст и затова да върви самоуверено по пътя, който си е избрала.
Лили Сотирова е родена в София. Завършва Националната художествена гимназия "Илия Петров" , специалност живопис. Продължава образованието си в колеж "Арт Авангард" в София, където изучава тенденциите в модата и модния мениджмънт.
Две години учи в моден дизайн в Арт Институт в Далас(САЩ.) В момента е студентка в Нов български университет.
С живопис Лили е участвала в различни общи изложби, между които са ''Другата реалност'',''Впечатления от Прага'' и ''Представяне на млади автори '' на ул."Шипка" 6 , в София. Нейни картини са излагани в галерия ''Арт фея '',,Руския културен център, бизнес център ''Гарибалди", галерия 'Арт имидж", хотел ''Хилтън'' в София и галерия ''Мери''в Хюстън,Тексас.
Младата авторка се представя успешно и на конкурса за стилисти и дизайнери ''Европейска изгряваща мода 2007'',организиран от Националния съвет за моден дизайн и получава сертификат за най-добри идейни проекти в раздел "Вечерни облекла ".
Характерно за творчеството на Лили е, че нейните картини са експресивни, изпълнени с цвят, всеотдайност и задълбоченост. Предпочитанията и за стилове са към абстрактното изкуство. Любими художници на младата авторка са Салвадор Дали, Густав Климт и други. ''Вслушвам се във вътрешния си глас и го изразявам върху платното. За мен е много интересна темата за енергиите във Вселената и това как си взаимодействат.''- казва Лили Сотирова. Нейни картини принадлежат на частни колекции в Холандия, България и САЩ.

Лили се увлича и от поезията. Нейни стихове се появяват в специализирани списания, интернет страници за литература и изкуство и са публикувани в сборни стихосбирки. Автор е на специализирана рубрика в „Списание 18".
Бегъл преглед на творческите и изяви показва забележителната активност на младата авторка:
2009 г. - Лили участва в благотворителна изложба „ Да спасим Емо с изкуство "
2010 г. Лили представя първата си самостоятелна изложба ''Образи и усещания '' в зала София на Столичната библиотека, където прави заявка за сериозно и зряло творчество. Уникалното в експозицията е съчетанието на слово и рисуване, които изразяват усещанията и чувствителността на един млад човек в свят, изпълнен с различни енергии.
Декември 2012 г. - след завръщането си от САЩ, представя втора самостоятелна изложба „ Образи и усещания" в галерия „Лик", София и привлича вниманието на много медии.
Януари 2013 г. - картините й са изложени в Информационния център на Европейския съюз на ул."Московска" 9, като тя е най-младият художник, поканен от този форум.

Март 2013 г. Нова самостоятелна изложба с различно творчество Лили представя в галерията на концертна зала „България" в сърцето на София.
Март 2014 г. тя участва със свои модели на авангардни облекла в модна инсталация, представена от НБУ в къща „Борис Христов", гр.София.
Получава почетна грамота за участието си в благотворителна изложба, организирана от галерия „Арт Спайс" с мото „Духът на пролетта" в Руски културен център в град София.

Три стихотворения на Лили СОТИРОВА

Отварям нови врати.
Корици на стари книги,
ръждясали изоставени игли.
Арки изпълнени с тишина,
старинни живи сърца.
Открити са дълги тунели,
посипани със слова.
Разхождам се из пустош и мъгла.

26.06.2014

Думи.
Изгарят като пепелта.
В земята двата образа се разминават.
Все още те чакам, образ на живот.
Минутите отминават, секундите в танцът оживяват.
Думи. В ехото остават.
Затихват като жарта...
, 24.06.2014

Нека се обичаме,
такива каквито сме.
В истинността на битието и
справедливостта на добродетелта.
Танцуващите капки целуват крехката ми душа.
Да обичаме живота в мъдростта.
Лили Сотирова,
7.05.2014

Станете почитател на Класа