×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Продадоха най-старата творба на Вермеер

Аукционна къща "Кристис" продаде на търг в Лондон най-ранната творба на Вермеер за сумата от 6 242 500 паунда или 10,62 милиона долара, предаде Ройтерс. Предварителната оценка на произведението бе 6-8 млн. паунда.

Това означава, че цената на аукциона не достигна очаквания максимум от 8 млн. паунда. Наддаването се състоя в рамките на търга "Изкуството на старите майстори и британска живопис".

Най-ранната известна творба на Ян Вермеер се нарича "Света Пракседа". Тя е едно от общо двете произведения на художника, които са в частни колекции. На картината е изобразена римлянката Пракседа. Нарисувана е през 1655 г, когато Вермеер е бил само на 22 или 23 години.

Авторството на Вермеер е било потвърдено чрез експертиза, извършена от Държавния музей на Амстердам и Свободния университет на Амстердам.

Средствата от продажбата на произведението на Вермеер ще бъдат преведени на фонда на нейната покойна собственичка Барбара Пясецка-Джонсън, филантроп и съпруга на един от основателите на корпорацията "Джонсън и Джонсън" Джон Джонсън.

Пясецка-Джонсън е купила картината година след като през 1986 г. тя е включена окончателно в списъка с произведения на Вермеер. "Света Пракседа" е участвала в изложби във Вашингтон, Хага и Рим.

На търга "Изкуството на старите майстори и британска живопис" произведението на фламанския ренесансов художник от ХVI век Питер Брьогел "Пътят към Голгота" беше продадено за 5,5 млн. паунда.

За пейзаж на Венеция с базиликата "Сан Марко" и Двореца на дожите, нарисуван от Франческо Гуарди, бяха платени близо 9,9 млн. паунда.

 

Станете почитател на Класа