×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Да бъдеш или да не бъдеш Меркел

Политиката прави театър и театърът прави политика. И двете упражнения могат да се превърнат в драма. В театъра в Рур обаче те родиха политическа сатира, хит на поредния театрален фестивал в областта, който се провежда в градчето Реклингхаезен (западната част на Германия). Пиесата се казва „Мути" (Маминка) с главна героиня Ангела Меркел. Партнира и Сигмар, нейният политически противник, за когото тя се омъжва по съвет на своя психолог. Целта е така да се сближат, че да могат да живеят заедно с цел да управляват страната. Двамата заедно, в компанията на най-близките правителствени сътрудници, присъстват на групова терапия за Мондиала, с цел да подобрят комуникацията между двете управляващия партии, които идейно се ненавиждат. Брак насила, ама няма как, коментира психологът.
Психологът: А как е жена ви?
Сигмар: Че откъде да знам?!
Психологът: Питайте я!
Сигмар: Ангела, как си?
Ангела: Не знам
Сигмар: Сериозно ли говориш, че не знаеш?
Ангела: А ти знаеш ли?
Сигмар: Виж, аз съм зле. Кръвното ми изгаря стомаха и ми раздразва гърлото. Какво ми коства да стоя на крака и да продължавам с тоя фарс!
Ангела: Симптоми на грип, може би...
Психологът: Ангела, струва ми се Сигмар описва не друго, а някакво чувство.
"Много лесно е да пародираш Меркел. Германците така се идентифицират с нея, че тя наистина предоставя великолепни театрални възможности. А фактът, че правителство и опозиция се интегрираха в една голяма коалиция поражда разкошни комични ситуации. Беше ужасно лесно да напишем текста", казва авторката Джули Зех. "Затваряш очи и просто си представяш събранита при затворени врати, където политици, които мислят абсолютно различно един от друг, трябва да демонстрират разбирателство", допълва авторката.
Ангела: Добре, де, ела, добре съм..
Сигмар: По яволите, трябваше да го предвидя. Мути се грижи за всичко и винаги е добре!
Ангела: Ама какво предимство е да видиш един шеф на правителството депримиран?!
Сигмар: А ти не се ли отегчаваш да бъдеш съвършена?
"Пиесата поставя въпроса какво представлява таи коалиция и до каква степен е близка тя до истинския театър. А пък публиката си задава въпроса защо приема този сценарий наподобяващ истински фарс. Казва режисьорът на спектакъла Хаско Уебър. „Напомняме за собствената си пасивност пред политическата класа която твърде често взе да се отнася с нас като с пълни глупаци" .
Сигмар: Абе ти нямаш проблем, защото ти самата си проблем.
"Шест седмици репетирахме, следях акуратно стъпките на канцлера, опитвах се да вляза в кожата и доколкото бе възможно. Сега трябва да се опитам да си бъда аз самата, да се върна към себе си. Да бъдеш или да не бъдеш Меркел....", разсъждава актрисата Надя Робине, която се превъплъщава в ролята на германския канцлер. „Лично аз имам много критични забележки към политиката на Меркел, но и се възхищавам като жена. Не като на политик, а като на жена, която защитава ценностите, смятани за важни. В този смисъл тя ни дава добър пример" казва актрисата.
"Г-жа Меркел няма да отиде на премиерата на „Мути", защото няма време. Графикът и е много натоварен. Ние сме свободна страна, където всеки творец може да поставя това, което му харесва", коментира говорителят на правителството

 

Станете почитател на Класа