×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Антични предмети от БГ спасени от търг във Верона

Част от над 3600 антични предмети и монети, спасени от трафик представи Министерството на културата в галерия "Средец".

Културните ценности са спасени от незаконна продажба благодарение на едногодишната съвместна работа на служители на ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към Корпуса на карабинерите в Италия.

Антиките, сред които се открояват антични монети, редки хирургически инструменти и апликации от Римската епоха, са били

подготвяни за продажба на търг във Верона.

В рамките на провежданата съвместна операция за разбиване на незаконния трафик, става ясно, че група български граждани от години разполагат с позиции на един от най-големите пазари за търговия с антики – този в италианския град Верона.

Задържани са петима български граждани,

на които са повдигнати обвинения. "Всяка спасена културна ценност е част от нас, от самочувствието и българското ни самосъзнание, защото те са част от националната сигурност", зави председателят на ДАНС Владимир Писанчев.

"През последните няколко месеца служителите на ДАНС през няколко дни залавят големи пратки с антични предмети, които тежат килограми", подчерта директорът на националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Той разясни, че сред върнатите в България културни ценности има множество бронзови фигури с човешки и животински изображения, пръстени с геми и различни по номинал монети, които най-често биват намирани по българските земи. Интересен артефакт е и добре запазен комплект хирургически инструменти, които най-вероятно са били положени в гроба на лекар от Античността.

Станете почитател на Класа