×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Пътуваща изложба за княз Борис обикаля страната

Столичната галерия на открито в градина „Кристал"  даде началото на пътуващата изложба на Фондация Българска Памет, озаглавена „Борис-Михаил Покръстител Волята и Духа на България" и посветена на 1150-годишнината от приемането на християнството за официална религия в България. Изложбата ще гостува в София до 17 юли.

Експозицията проследява мащаба и значимостта на културно-политическата реформа на княз Борис I, останал в българската историческа памет като „светият цар", дал на народа си светлината на вярата и просвещението. Специално внимание в изложбата е отделено на дейността на книжовните центрове Плиска, Преслав и Охрид, както и на „българското културно излъчване" през Средновековието.

Представени са и някои от най-ценните старобългарски писмени паметници,

обогатили културата на Европа и света, и спечелили на България славата на класическа страна на славянските писменост, език и литература.

Изложбата бе открита със специалното участие на камерен ансамбъл „Кепитъл брас" при Национално музикално училище „Любомир Пипков", а гости на откриването бяха граждани, общественици и представители на академичните среди.

Авторът на изложбата проф. Пламен Павлов представи концепцията на изложбата и напомни, че княз Борис-Михаил е най-дълго управлявалият български владетел, блестящ дипломат и последователен политик, който успява да наложи владетелската си воля и интересите на България в тогавашна Европа.

„Резултатите от великото дело на Борис-Михаил са пред нас - в книжовното наследство на една политическа, религиозна и културна общност, която се е изградила и на основата на третата официално призната азбука в Европа - кирилицата - българската азбука.

Днес повече от всякога имаме нужда от примера на Покръстителя Борис I,

защото такива резултати са постижими само благодарение на силна, последователна и безкомпромисна управленска воля. Княз Борис I утвърждава българската държава като „третата Велика сила" на картата на Европа, зачитана от духовните и политически „стълбове" на средновековния свят Рим и Константинопол. Искрено се надявам с инициативата си да възпитаме най-младите, да се гордеят със своята родна, българска азбука - третата официална азбука в Европейския съюз, и да познават непреходните ценности, завещани ни от старобългарското книжовно наследство".

С тези думи председателят на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски покани гостите да разгледат експозицията и обяви, че с подкрепата на фондацията изложбата ще пропътува стотици километри, спирайки в големите градове на България като един пътуващ урок по родолюбие, в чест на значимата годишнина.

Станете почитател на Класа