×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Британската библиотека в Лондон и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще споделят открития в областта на културната история

Британската библиотека в Лондон и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" ще споделят открития в областта на културната история
Кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата бе представена пред Борда на Британската библиотека.
На 26 юни, на официална церемония в сградата на Британската библиотека в Лондон, бе подписан Меморандум за сътрудничество между" и Британската библиотека . Договорът бе подписан от проф. Боряна Христова, директор на НБКМ и от Кристиян Йенсен, ръководител на колекциите и кураторски отдел, от името на Борда на Британската библиотека, в присъствието на Малина Едрева – председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет, Н. Пр. Констанин Димитров – извънреден и пълномощен посланик на РБългария в Обединеното кралство, Ирина Йорданова – председател на Комисията по европейски въпроси в Столичен общински съвет, директори и служители в Британската библиотека.

Какво ще се случи след подписване на Меморандума:
Този официален Договор за сътрудничество предвижда през една широка рамка да се прилагат общи и за двете страни дейности – издирване на документация за историята на София, както и цялата страна в архивите на Британската библиотека, съгласуване на процесите и прилагане на опит.
Като начало сътрудничеството между двете библиотеки ще се фокусира върху
споделяне на знания за съответните фондове и колекции. Ще се задълбочи проучването на българската и британската култура и културно наследство, разпространението на информация за каталозите и развитието на колекциите.
Световно известните архиви на Британската библиотека ще бъдат опознати много по-добре, а от своя страна в Лондон ще се популяризират нови и непознати факти свързани с българската история и историята на столичния град.
Като част от общите ангажименти е и възможността за общ между двете библиотеки проект в периода 2015-2019 г., фокусиран върху изображения от колекциите в дигитален или физически формат.
На церемонията Малина Едрева представи кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата в разговор с членове на Борба на Британската библиотека. Малина Едрева посочи важността от засилване на връзките между хората, между гражданите, защото точно това означава да построим Европа отново, но този път от долу нагоре. Европейските финансиращи програми през първия програмен период направиха много в тази посока, но повече от всякога този процес трябва да продължи – създаване на платформи, мрежи, партньорства. Важен фактор за премахване на бариерите е културата и изкуството и в този план отговорността на големия град в периферните райони на Обединена Европа е голяма.

 

Станете почитател на Класа