×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Пламен Карталов: С „Борис Годунов“ построихме олтар на операта пред храма

На сцена с размерите на Арена ди Верона ще се разиграе историческата драма „Борис Годунов" от Модест Мусоргски – най-новият проект на режисьора Пламен Карталов, който използва естествения декор на храма „Св. Александър Невски". Сцената е впечатлила с размерите си – 50 метра дължина на 36,5 метра дълбочина, световния режисьор Уго де Ана, който в началото на юни отново бе в София.
„С тази постановка на „Борис Годунов" ние построихме нов олтар на операта – пред храма „Св. Александър Невски", посочи Маестро Пламен Карталов пред журналисти преди репетициите за премиерните представления. Те ще бъдат на 27, 28, 29 юни, 3 и 4 юли от 21.00 ч. В постановката са използвани реални и хиперболизирани символи. Живи брези съжителстват на сцената заедно с руски православни икони и гигантски релси, обагрени в кърваво червено. Те са повлияни от чернобялата графика „Релси към небето" на художника Боян Донев. „Вдъхновен от тази графика, изградих своята концепция за сценографията на постановката. Друг значим образ е картата на Руската империя от времето на цар Борис Годунов. Създадохме я, познавайки страстта на неговия син Фьодор към картографията. А най-величественият ни декор е храмът", изтъкна Карталов. Той разкри, че сцената с коронацията на Борис Годунов ще започне от притвора на „Св. Александър Невски". Вмъкнат е епизод, който не съществува в оригиналното либрето – Борис Годунов ще бъде коронован пред народа от патриарх Йов, чиято роля ще изпълни известният актьор Стоян Алексиев. В сюжетната линия е вграден и автентичният звън на камбаните на храма „Ал. Невски", 90-годишнината от чието освещаване отбелязваме през тази година.
Различен от повечето версии на операта „Борис Годунов" е нейният софийски финал – възшествие през храма вместо смърт на угасналия от мъка руски владетел. Всеки от спектаклите ще започва с монах, който с клепало ще възвестява началото. Но преди да са прозвучали първите акорди, публиката ще слуша гласа на Борис Христов с уникалните му песнопения. Премиерата е посветена на неговата 100-годишнина, както и на 85-годишнината от рождението на Николай Гяуров и в памет на Никола Гюзелев.

Станете почитател на Класа