×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Националното изложение на художествените училища СЕКТОР АРТ стартира в НДК

На 20 юни мраморното фоайе на НДК ще оживее в компанията на многообразни творби, представящи дългогодишната работа на художествените училища от цяла България. В продължение на една седмица, от 20 до 26 юни, посетителите ще имат възможност да се запознаят отблизо с продукцията на младите художници, както и да се включат в арт занимания под формата на уъркшопи с професионалисти в сферата на приложните изкуства.
Една от атракциите на изложението ще бъде мащабна инсталация, обхващаща въздушното пространство над централното фоайе на НДК. Учениците от Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография създадоха огромна по размери творба от въжена конструкция, специално направени пашкули и други детайли, включени в предварително разработения проект. „Самите пашкули са символична препратка към съзряването и развитието на младите автори. Инсталацията ще бъде „сърцето" на изложението - пресечната точка на различните направления в изкуството, които вълнуват младите художници в България" коментират организаторите на СЕКТОР АРТ.
Демонстрации и уъркшопи
Художествените училища в България имат дългогодишен опит в различни специалности, които остават непознати за широката публика. На 21 и 22 юни СЕКТОР АРТ ще доближи публиката до някои от най-интересните специалности като художествена дърворезба, обработка на метали – направа на бижута, художествена тъкан, иконопис, театрален грим и прически. В демонстрациите ученици и учители ще разгърнат целия процес по реализацията на едно произведение – от суровия материал до завършена творба.
Всеки, желаещ да преоткрие творческото си Аз, ще има възможност да го направи по време на организираните от Център АЛОС, уъркшопи. Професионалистите ще покажат как се реди мозайка и колко необикновени картини могат да бъдат изрисувани с помощта на пясък. Привлечените от магията на театъра ще бъдат преобразени от майстори на театралния грим и перуки. Уъркшопите ще представят също така „Обработка на текстил" - всеки посетител ще може да сътвори свой уникален тишърт.
Бизнес & Арт
По време на образованието си, много от младите художници имат нужда от напътствия за бъдещото професионално развитие. Какви могат да бъдат посоките, колко широк е диапазонът на избора между изкуството в традиционната му форма и креативните професии, които вече са обособили свое място в бизнеса сектора? Именно тези въпроси ще бъдат повод за дискусия между представители на бизнес средите и учениците от приложните училища по време на дискусионния форум „Бизнес и художествено образование".
Конкурси
В националния конкурс за изящни, прилжни изкуства и дизайн се включиха 223 произведения на ученици от 13 художествени гимназии от странат. Наградените ще бъдат обявени на откриването на СЕКТОР АРТ на 20 юни от 18:00ч.
СЕКТОР АРТ се осъществява под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на фондация „Америка за България".

xxx
Център за неформално образование и културна дейност АЛОС предоставя образователни алтернативи в сферата на съвременното изкуство, инициира културни събития и проекти с образователен характер и популяризира алтернативни културни пространства и продукти. През последните години АЛОС работи в тясна връзка с артисти, образователни и културни институции, както и с представители на неправителствения сектор и бизнеса. Именно опитът на организацията е основополагащ за създаването на националното изложение СЕКТОР АРТ, чиято идея е да събере на едно място сектора на художественото образование, което подготвя кадри в областите на изкуството, творческите и културни индустрии, както и бизнес секторът, в който тези кадри биха се реализирали.

Станете почитател на Класа