×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Международният балетен конкурс ще посрещне иконите на танца в летния театър на Варна

Международният балетен конкурс-Варна, първото балетно състезание в света, ще се проведе от 15 до 30 юли 2014 г. в летния театър на гр. Варна със 129 записани участници от 30 страни и емблематично международно жури. Форумът се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и под почетния патронаж на UNESCO и на генералния директор на световната организация Ирина Бокова. Конкурсът се провежда в чест на Маестро Емил Димитров, негов основател и ключова фигура за успеха и просъществуването му. От първото издание на конкурса са минали 50 години, предстои да се проведе неговото 26-то издание.

Организаторите от фондация "Международен балетен конкурс-Варна" събират в юбилейното жури знаменити балетни деятели от цял свят. Журито е ръководено от Владимир Василиев /Русия/ - единствен носител на Голямата награда от балетния конкурс на Варна в цялата му история. Сред журито от балетни майстори са прима балерина асолута Йоко Моришита /Япония/, носителката на злато и сребро от Варна Аурора Бош /Куба/, обожаваният от публиката Максимилиано Гера /Аржентина/, уважаваните педагози професорите Сюо Сухуо /Китай/, Сун-Хи Ким и Суон Хи Янг /Корея/, доц. Бисер Деянов /България/ – носител на две първи награди от Варна през 1968 и 1974 г., откривател и педагог на няколко поколения качествени танцьори.

„Значението на Международния балетен конкурс във Варна е огромно в световен мащаб. Това е първото и най-престижно балетно състезание в света и ние всички трябва да продължаваме да го съхраняваме и развиваме през годините", споделя директорът на балета при Софийска национална опера и балет Сара-Нора Кръстева.

Паралелно с конкурса ще се проведат и съпътстващи прояви, между които традиционната Международна лятна балетна академия със занимания по класически балет, съвременни техники и джаз. В нея като преподаватели се привличат световноизвестни педагози от Русия, Франция, Дания, САЩ, Холандия, Великобритания и др. Тази година заниманията в Академията ще се водят от проф. Сун Хи Ким – Корея, Аурора Бош- Куба, доц. Бисер Деянов – България, Морис Кози – САЩ, Алфредо Торес- Куба. Специално за тазгодишното издание на балетната Академия проф. Владимир Василиев- Русия ще изнесе показен урок „ Клас на майстора" на тема „ Па- дьо-дьо Дон Кихот" по хореография на А. Горски и В. Василиев. В съпътстваща програма на 26-я МБК-Варна 2014 са включени и художествена изложба „Балетът в изобразителното изкуство" и фотоизложба "Варненската балетна Олимпиада през фотообектива".

По традиция балетният конкурс ще завърши с гала-концерт „Среща на поколенията" с участие на бивши лауреати на Варненския конкурс. На 30 юли 2014 г. в Летния театър на гр. Варна зрителите ще имат удоволствието да се насладят на изпълненията на Максимилиано Гера- Аржентина, Роландо Сарабия- Куба, Бруклин Мак, Уитни Дженсън и Матиас Дингман, всички лауреати на Конкурса.

Юбилейният форум се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и почетния патронаж на UNESCO и на генералния директор на световната организация Ирина Бокова, с любезното съдействие на Министерството на културата и Община Варна. Конкурсът се организира в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

Генерален спонсор на конкурса е Societe Generalе Експресбанк.

Спонсори на конкурса са: Албена АД, Автомотор Корпорация Ситроен, Аурубис България АД, Фондация „Америка за България", Силвия Ко, "Нова Трейд" ЕООД чрез Изворна вода "Бачково".

 

Станете почитател на Класа