×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Има ли шанс Плевенската филхармония да тръгне по нов път?

В началото на тази седмица Министерство на културата обяви конкурс за заемане длъжността директор на Плевенска филхармония. Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания: да са с висше образование в област "Изкуства", направление "Музикално изкуство" по посочените специалности или арт мениджмънт. Да имат професионален опит в областта на културата минимум 3 години, управленска компетентност, която да включва способност за формиране на цели, пътища за тяхното постигане и очаквани резултати; организационна компетентност и способност за планиране и организиране на дейността на Плевенска филхармония; да познават и прилагат българското законодателство в областта на културата; да познават структурата и функциите на Министерство на културата и неговите подразделения; да имат комуникативна компетентност и умение за работа в екип както и способност да предлагат иновационни решения в рамките на съществуващите указания и процедури.

Конкурсът се провежда чрез разглеждане на представените документи и концепции за развитието на Плевенска филхармония и събеседване.

Срокът за заемане на длъжността е четири години.

Документи за участие в конкурса могат да се подават до 26 юни 2014 г. включително.

Досегашният директор Евлоги Илиев заяви в публичното пространство намерението си да се кандидатира отново за поста. През 2010 г. от виолончелист в оркестъра и председател на синдикат КНСБ в институцията той беше назначен със заповед на министъра на културата за временно изпълняващ длъжността до обявяването на конкурс. През това време успя да уволни главния си диригент Владимир Бошнаков, който му беше основен претендент за шефското място на обявения по-късно конкурс. Илиев ще остане в историята на Филхармонията като директорът с най-много уволнени диригенти. Съдбата на Бошнаков последва и колегата му Иван Илиев, когото самият шеф си беше избрал.... Към досието му като администратор ще припомним собствеността на интернет страницата, която предлагаше работа на български музиканти в изискани хотели и курорти в екзотични дестинации като Япония, ОАЕ, Сингапур, Китай, Малайзия, Индия, Оман, Йордания, Кувейт, Катар, Тайланд, Шри Ланка. На пръв поглед презентираните кандидатки впечатляваха предимно с физически данни. Информацията от сайта беше изтрита часове след публикацията ни. Факт е, че при назначаването си за директор Евлоги Илиев е попълвал декларация за конфликт на интереси. Дали е записан сайтът в нея, не можем да кажем. Очевидно покровителстван отгоре, Евлоги Илиев не помръдна при нито един скандал около името си. Твърдо отказваше да отговаря на неудобни въпроси за участието на музиканти в политически митинги през работно време, както и на тези, свързани със записи с норвежки музиканти, приходите от които, както и използването на общинската зала "Катя Попова" и хонорарите на музикантите, потънаха в мистерия.

Мнозина се питат има ли шанс филхармонията в Плевен да тръгне по нов път, да върне в лоното на професионализма, да се изчисти от скандалите, които я тресат в последните години?

Станете почитател на Класа