×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Хуан Хесус Армас Марсело се среща с български испанисти

Посолството на Испания и Катедрата по испанистика и португалистика къв Факултета по класически и нови филологии на СУ „Св. Климент Охридски", организират литературна сказка на тела „Латиноамериканският литературен бум и политическата ангажираност".

Лекторът- испанският писател и есеист Хуан Хесус Армас Марсело бе модератор на срещата на Марио Варгас Льоса с читатели, през м. май 2013 год., когато испано-перуанският писател и Нобелов лауреат бе удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет. Една година по-късно, г-н Армас Марсело, отличен познавач на латиноамериканската литература и на големите имена в нея, ще гостува отново в България.

Срещата, която ще се проведе на испански език, ще се състои на 27 май 2014 г., вторник, от 17.30 ч. в Огледалната зала, Северно крило, ет. 2, на СУ „Св. Климент Охридски".

 

Хуан Хесус Армас Марсело (Лас Палмас де Гран Канария, 1946 г.). Писател, есеист и журналист. Пише за вестници и списания.

През периода 197-1972 г. публикува първите си литературни тетради"Монолози" и „Скерцо за Натали" (Monólogos и Scherzos pour Nathalie) в колекцията „Временни инвентари" ("Inventarios Provisionales"), издадена в Лас Палмас де Гран Канария. Първият му роман „Хамелеон на килима" (El camaleón sobre la alfombra) (1974), получава наградата Перес Галдос за роман през 1975 г. Героите в повествованието живеят в тъжен и непривлекателен свят, белязан от алкохола, наркотиците и утопиите. През 1976 г. издава втория си роман „Състояние на кома" (Estado de coma), а през 1978 г.- третият, наречен „Калима" (Calima). Следват други заглавия- „Изгорените кораби" (1982) и „Дървото на доброто и на злото" (1985), в който светът на Салбаго- въображаем и митичен град. През1989 г. публикува „Боговете за самите себе си" (Los dioses de sí mismos), получила международната награда за роман на името на Пласа и Ханес. Автор е и на други романи- „Когато бяхоме най-добрите" (Cuando éramos los mejores), „Годините, в които бяхме Мерлин" (Los años que fuimos Marilyn), „И в Хавана, и на небето" (Así en La Habana como en el cieloБ щ „Мадрид- федерален окръг" (Madrid, distrito federal).
През май този година Армас Марсело публикува последната книга от трилогията си посветена на Куба. Романът „Хавански реквием за Фидел", е разказът на оттеглил се от военна служба полковник, чиито живот е преминал в тайните служби на режима на Кастро. Героят, Валтер Сепеда, казва за Фидел: „Свещеният кон е убиван толкова пъти по света, за да се появи отново на екрана на телевизора, в желязно здраве, за да опровергае слуха за смъртта си, да се превива от смях, защото единственият, който умира, е Команданте". По този повод, Армас Марсело заявява, че, когато Фидел наистина си отиде, кастризмът ще се разпадне и мястото му ще бъде заето от една либерална демокрация по кубински. „Мисля, че Куба и САЩ са се договорили нещата да се случат точно така", казва той.
Армас Марсело е автор на есетата „Предложение за литература-метис"(Propuesta para una literatura mestiza); „Тирийци, троянци и съвременници" (Tirios, troyanos y contemporáneos),подборка от негови литературни стании и есета; „Другият архипелаг" (El otro archipiélago), исторически документ за диаспората от Канарските острови към Америка, и „Варга Льоса. Порокът да пишеш" (Vargas Llosa. El vicio de escribir)- задълбочено биографично, политическо и литературно проучване, посветено на перианския писател.
В момента Хуан Хесус Армас Марсело ръководи катедрата „Варгас Льоса" към Фондация „Виртуална библиотека Мигел де Сервантес", която съществува от скоро.

Награди
 Награда „Галдос", 1975.
 Международна награза за роман, на името на Пласа и Ханес, 1989.
 Награда Алфагуара (Испания), 1996.
 Награда Дон Балон, за литература на спортна тематика, 1997.
 Държавен орден „Миранда" на Република Венецуела, 1998.
 XXIII издание на наградата „Гонсалес Руано" за журналистика, 1998.
 Доктор Хонорис Кауза на Латинския университет в Панама, 2002.
 Международна награда на гр. Торевиеха, 2003.
 Почетен гражданин на гр. Лас Палмас де Гран Канария, 2004.

Станете почитател на Класа