×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

България чества 100 години Борис Христов

На 18 май се навършиха 100 години от рождението на големия оперен изпълнител Борис Христов. Той е роден през 1914 година в Пловдив. Започва певческата си кариера като хорист – още от малък пее в хора на патриаршеската църква „Св. Алексанъдр Невски", а от 1930 г. се влива в редиците на прочутия мъжки хор „Гусла". Благодарение на своя уникален глас Борис Христов е забелязан в хора на храма лично от цар Борис III, който му осигурява стипендия за обучение в Италия.

Христов заминава за Милано през май 1942 г. на обучение и специализация при Рикардо Страчари (1875-1955), известен баритон от началото на XX век. Често яде веднъж на ден с просяците в мензата на Ватикана и преживява войната и нацистки трудов лагер.

Оперния си дебют прави в ролята на Колин от операта „Бохеми" в Реджо ди Калабрия на 12 май 1946 г.

През следващите години се изявява в няколко роли в миланската Ла Скала, във венецианската опера Ла Фениче, в операта на Рим, в лондонската опера Ковънт Гардън, а също така и в оперните театри на Неапол, Флоренция, Барселона, Лисабон, Рио де Жанейро и др.

Борис Христов умира в Рим на 28 юни 1993 г., но тялото му е пренесено за поклонение в софийската катедрала „Св. Александър Невски".

Именитият българин е обявен от ЮНЕСКО за Личност на 2014 г. (заедно с Ел Греко и Лермонтов).

Юбилеят от рождението му е отбелязан от серия събития в България.

В полунощ, по време на Нощта на музеите, в центъра на София прозвуча химна „Многая лета". Пред бюст-паметника на певеца в София бе отслужен молебен в присъствието на патриарх Неофит, кмета на столицата Йорданка Фандъкова, граждани и гости.

Да почетем великия певец, великия българин, човека, православния християнин Борис Христов, призова в словото си Браницкият епископ Григорий. Отправяме молитва към Бога за упокой на душата му. Той е преди всичко истински православен християнин, посочи епископ Григорий. И припомни, че творческият път на Борис Христов започва като хорист в храма „Св. Александър Невски" в София. Затова и мястото на паметника на великия бас не е избрано случайно, допълни той – да гледа към храма, откъдето започва творческият му път и завършва житейският с църковно опело.

Като велик българин, остава велик и в нашите сърца. Ние няма да го забравим, винаги ще помним неговия светъл път в живота и в изкуството, каза пред журналисти след края на церемонията патриарх Неофит.

Венци и цветя пред бюст-паметника на Борис Христов бяха положени от името на председателя на Народното събрание Михаил Миков, от Българската патриаршия, кмета на София, Министерството на културата, граждани. Хор „Гусла", част от който е бил и самият Борис Христов, изпълни любимата песен на легендата – „Черней, горо, черней, сестро".

Прозвуча запис от изпълнение на великия български бас. Церемонията завърши с българския химн.

В 19 ч. в Софийската опера и балет започна галаконцерт по случай годишнината. Почетен гост е един от най-големите оперни гласове в света - 78-годишният баритон Ренато Брузон. Участват солистите Мартин Цонев, Димитър Станчев, Светозар Рангелов, Бисер Георгиев, Петър Найденов, Ивайло Джуров, Пламен Бейков, Александър Марулев, хор „Гусла" с диригент Валентин Бобевски, хорът и оркестърът на Софийската опера и балет. Диригент е Григор Паликаров, режисьор – Вера Петрова, сценарист – Димитър Сотиров.

Борис Христов също „участва" в галаконцерта чрез видеоматериали с изпълнения на знакови роли от артистичната му кариера.

През юни – на 27, 28 и 29, на пл. „Св. Александър Невски" ще има три премиерни представления на операта „Борис Годунов", в която Борис Христов прави една от големите си роли.

В дома на културата „Борис Христов" в Пловдив повече от 100 певци изпяха заедно „Многая лета". Концертът постави началото на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща".

За да отдадат почит на Христов, се изявиха хорът на Пловдивските момчета, Софийски камерен хор „Васил Арнаудов", хорът на Софийските момчета и мъжки хор „Стефка Благоева" от Пловдив.

В Народното събрание пък ще бъде открита и изложба, посветена на творческия път на големия български изпълнител.

Станете почитател на Класа