×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Българите в Кастельон пазят живи родните традиции

Самостоятелната изложба на художника Стефано Поповски  бе открита във Вал де Уксо – град в провинция Кастельон.

С.Поповски роден е през 1964г. в гр. Пловдив, в семейството на доайена на пловдивското арт братство, художникът Иван Поповски – Джовани. Завършва живопис и изящни изкуства във Великотърновския университет, а от 2004 г. живее в Кастейон, Испания. Стефано Поповски е сред художниците, които освен с традиционна живопис, от години жъне успехи в България и в чужбина с компютърно генерирани картини – фрактали.

Изложбата е подредена в Двореца Вивел - културно средище с традиции в артистичния календар на града. Изложбата е включена в цикъла от събития наречен " Културна пролет ".

За втора поредна година българите в Кастельон участват в станалата вече традиция Jornada Intercultural в Официалното училище по езиците в град Кастельон организирана от Кметството и с участието на студенти и асоциации като: Africa grita и Асоциация на българите за интеграция и развитие"Хан Аспарух".

Сред мероприятията, които изпълваха събитието са :

• Групи за комуникация по различни езици- английски,арабски,италианси,португалски,немски,китайски,корейски,руски като събеседници на студентите бяха хора за които практикуваните езици бяха майчини.
В тези диалози се информираше и запознаваше и с културата на съответните страни,с традициите им и други интересни факти.

• Лекции за представяне на различните страни,но на официалният за тях език.

• Танци от различни краища на света

• Дегустация на типични блюда приготвени от студентите.

Събитието се радваше на много голям интерес и присъствие от страна на студенти, гости и граждани на Кастельон.Специално изработен видео материал нагледно представи многоликата дейност, която развиват българите в Кастельон.Жените от групата за български  народни танци "Пъстра китка" към асоциацията с ръководител Татяна Димитрова представиха фолклора на България.

Музиката и ритмите, пъстрите носии и танцът впечатлиха присъстващите, а емоцията им прерастна в бурни аплодисменти.

Представен бе и българският език в информационни брошури, чрез графични изображения на буквите от азбуката ни. Всички бяха приятно изненадани от работилницата по калиграфия на български език.

Сръчните ръце на Жулиета Владимирова и Соня Ронкова бяха подготвили баници направени по различен начин, с което се включиха в дегустацията на национални ястия.


Учениците от ПБНУ „В.Априлов" взеха активно участие в конкурса за „Най-красиво и оригинално изписано Великденско яйце" организиран от БНУ"Васил Левски" в град Москва. Те се състезаваха в оспорвана надпревара и с гордост можем да похвалим децата с класирането им на трето място в раздела за групова работа.

Станете почитател на Класа