×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Gershon, Bulgaria дава рамо на академичния хор „Орфеус” при НБУ

Празничен концерт ще събере многобройна публика в Софийската синагога на 18 от 19 ч. - Академичен оркестър „Орфеус" при НБУ ще изнесе любопитна програма в комбинация с изявени музиканти.. Събитието е организирано от департамент „Музика" на Нов български университет с подкрепата на Австрийското посолство в София, д-р Марсел Израел, и Международна музикална академия „Орфеус". Gershon, Bulgaria също дава своята ценна подкрепа. В концерта участват оберканторът на Виенската синагога Шломо Барзилай , солистите Жаклин Прейс, цигулка и Сабин Леви , чембало. Диригент – маестро Найден Тодоров, смятан за номер 1 в родната диригентска колегия. Найден Тодоров е директор на Държавна опера – Русе. От 1997 е музикален директор на международния фестивал „Тракийско лято". През 2013 година е избран от слушателите на Българското национално радио за „Музикант на годината" за 2012 година.
Найден Тодоров работи с най-добрите оркестри в България и чужбина. Участва в десетки национални и международни фестивали. Има награди от наши и международни конкурси, както и от Словашкия музикален фонд, Ротари клуб-Виена, фондация Боргезе; носител е на наградата „София" за постановката на операта „Фауст" в Националната опера, на „Кристална лира" за изпълнението на Втора симфония от Малер с Националната филхармония, на „Златно петолиние" за принос към развитието на българската музика и на приза на фондация „Джордж Уохтер".
Осъществил е многобройни записи за различни радио- и телевизионни предавания в България и чужбина — дирижира изпълненията за над 130 компактдиска, издадени в Австрия, Великобритания, Дания, Израел, САЩ и Унгария.
През последните години Тодоров работи активно със звукозаписните компании Naxos, MMO, R-Music, Hungaroton, Danacord, Balkanton и импресарските агенции Melos, M-Art и Columbia Artists Management.
Академичен оркестър "Орфеус" на Нов български университет е създаден по идея на неговия интелектуален ръководител световноизвестния цигулар Марио Хосен. Целта на оркестъра е чрез интересни музикални програми да се популяризира и вдъхнови музикалният живот и да се афишира музикалното присъствие на България и на Нов български университет в Обединена Европа. Досега диригенти на оркестъра са били Хансйорг Шеленбергер, Филип Бернолд, Донг-Сук Канг, Антон Никулеску, Джи Парк, Волфганг Панхофер, Жерард Козе, Волфганг Клос, Борислав Иванов, Валери Вачев, Такаши Шимицу, Франсоа Пиер Декон, Йоел Матиас Йени. Посредством работа с международно признати артисти, оркестърът има високо професионално ниво, изравнено с обучението в най-престижните музикални академии и университети в Европа и по света.
Ще чуем еврейски синагогални песнопения, „Просветена нош" на Шьонберг, сюита от филма „Списъкът на Шиндлер" на Джон Уилямс. Входът за концерта е свободен.

Станете почитател на Класа