×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Екип на австрийската национална телевизия ще снима филм за Котел

Екип на австрийската национална обществена телевизия ORF пристига на 2 май т.г. в България, за да снима специален репортаж за Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев" в гр. Котел, известно още и като първото средно фолклорно училище в Европа. Това стана ясно по време на среща на министър д-р Петър Стоянович с Н.Пр. Герхард Райвегер - посланик на Република Австрия у нас, провела се в Министерството на културата.
Интересът на журналистите от австрийската обществена телевизия ORF към Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев" в Котел не е случаен, отбеляза посланик Герхард Райвегер. Дипломатът припомни, че миналата пролет 7 000 австрийци - членове на Австрийския съюз на пенсионерите, гостуваха в Слънчев бряг, като по време на престоя си у нас те посетиха редица културно-исторически забележителности, а програмата им включваше и екскурзия до Котел. Едно от най-вълнуващите и запомнящи се преживявания за възрастните туристи беше именно посещението им в НУФИ „Филип Кутев", където те бяха посрещнати с концерт на талантливите му възпитаници. Младите таланти успяха буквално да ги покорят и очароват с ритъма на народните танци и песни, с багрите на носиите ни и с красотата на българския фолклор. Още тогава сред пенсионерите от Австрия съвсем спонтанно възникна идеята да бъде подпомогнато училището, като те събраха лични средства и с този техен дарителски жест бе обновена и реновирана част от общежитието на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев" в Котел, призвано да съхранява българската фолклорна традиция.
„Тази пролет се очаква отново над 6500 възрастни австрийци, членуващи в Австрийския съюз на пенсионерите, да дойдат на почивка
в курорта Слънчев бряг. Разбира се, те отново ще поискат да посетят и Котел, за да се докоснат до традициите и фолклора на България, до безценното ви нематериално културно наследство. В тази връзка подкрепата ни за училища като това в Котел, които искат да съхранят жива народната традиция, ще продължи и занапред, трябва да сме единни в стремежа да съдействаме и помагаме за развитието на младите таланти", посочи още Н.Пр. Герхард Райвегер, посланик на Австрия в България.
Министърът на културата д-р Петър Стоянович благодари на посланика на Австрия у нас Герхард Райвегер за интереса на неговите сънародници към Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев" и подчерта, че българската страна оценява изключително високо всички дарителски жестове и инициативи, които допринасят за развитието на младите таланти и дарования.

Национално училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" (НУФИ)
се намира в малкия гр. Котел, сгушен в живописната Стара планина. Основано е през октомври 1967 г. и е първото средно училище за български фолклорни песни и инструментална музика в Европа. Училището дава възможност не само на българските деца, но и на всички чужденци, привлечени и желаещи да се запознаят с българския фолклор, да почувстват българския дух и култура. Учениците в Национално училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" се обучават в специалностите кавал, гайда, тамбура, гъдулка, народно пеене, български танци и лютиерство (изработване на народни инструменти). Педагогическият състав е от доказани професионалисти, висококвалифицирани учители и специалисти. Всички учащи в изпълнителски профил задължително участват в един или няколко училищни състави (вокални, инструментални, вокално-инструментални и танцови). При завършване на курса на обучение, след полагане на държавни зрелостни изпити и изпити за придобиване на професионална квалификация, възпитаниците на НУФИ получават Диплома за завършено средно образование и Свидетелство за придобита професионална квалификация. Възпитаниците на НУФИ „Филип Кутев" имат редица турнета и участия в престижни фестивали в чужбина. В НУФИ „Филип Кутев" се подготвят висококвалифицирани специалисти, инструменталисти, певци, хореографи и лютиери, а възпитаниците на училището намират добра професионална реализация – може да ги срещнете във всеки състав, ансамбъл, фестивал и на всяка сцена.

Станете почитател на Класа