×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Музикантите искат квота за излъчване на българска музика в обществените електронни медии

Да бъде предложена препоръчителна квота за излъчване на българска музика в обществените електронни медии, които се финансират и издържат от българския данъкоплатец – БНР и БНТ. Тази идея лансираха известни български музиканти и изпълнители – членове на „Музикаутор", по време на срещата си с министъра на културата д-р Петър Стоянович, провела се днес, 25 април, в заседателната зала на Министерството на културата.
Кирил Маричков, Виктория Терзийска, Стоян Михалев и Васил Гюров /и четиримата – членове на Управителния съвет на „Музикаутор"/, изразиха огорчението си от факта, че в родния ни радио- и тв ефир през последните години почти не звучи българска музика, или ако я има понякога, то тя е пренебрежимо малко като процент спрямо потока от англоезични песни и хитове, а това демотивира нашите музиканти и творци и ги прави неконкурентоспособни на пазара, нанася сериозни вреди и на музикалната ни индустрия. Присъстващите на срещата музиканти предложиха да бъде ползван и ценния опит на държави като Франция, Канада и Австрия, където електронните медии предлагат на зрителите и слушателите си достатъчно голям процент музикални изпълнения на свои, местни творци и изпълнители, с което се насърчава и поощрява културното многообразие.
По време на срещата музикантите запознаха министър Петър Стоянович и с предложенията си за промени в редица текстове на Закона за авторското право и сродните му права, целта на които е по- справедливо възнаграждение за труда на авторите и по-добра защита на авторските права върху музикални произведения. Тяхното желание е поправките в закона да доведат и до значително нарастване на концертите, които се провеждат с уредени авторски права. В тази връзка е необходимо да бъде повишена ангажираността и на кметовете на общините за спазване на авторските права, изтъкнаха още те.
Срещата в заседателната зала на Министерство на културата, на която присъства и заместник-министърът на културата Васил Василев, премина в конструктивен дух и разбирателство. Министър Стоянович подчерта, че експертите в МК и самият той ще се запознаят много внимателно и отговорно с всички предложения и идеи за поправки в Закона за авторското право. Той покани представителите на гилдията и на „Музикаутор" на нова работна среща в МК, която ще се проведе след около две седмици, за да се набележат и бъдещи конкретни стъпки, които трябва да се извървят, за да се стигне до промяна в закона. Министърът на културата д-р Петър Стоянович и зам.-министър Васил Василев увериха присъстващите, че ще направят всичко възможно и необходимо, за да се формира една нормална среда, в която българските творци и музиканти да могат да се реализират и да творят, като получават и полагащото им се възнаграждение за труда си.
„Трудът на българските творци трябва да бъде заплащан, всички те имат пълното право да получават справедливо възнаграждение за него, това е нещо съвсем естествено и не подлежи на дискусии. Ние, като Министерство, сме длъжни да защитим нашите творци, за да имаме и култура!", обобщи в заключение заместник-министър Васил Василев.
В хода на разговора изпълнителният директор на „Музикаутор" Иван Димитров поздрави Министерството на културата за добрата му работата през изминалата година по отношение на последните промени в Закона за авторското право и сродните му права. Той изтъкна, че желанието на „Музикаутор" е в България да се създаде оптимален механизъм за защита на авторските права, съобразен с работещи европейски практики.

Станете почитател на Класа