×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

„Златния зъб” – история за предизвикателства и любов към планината

Преди много години Комац и Млекуж – двама миньори, двама добри другари – се натъкват на златна жила в планините край алпийското селце Лог. Скриват находката от началниците и всеки ден по малко, по малко изнасят скришом златото у дома. Но една вечер, не щеш ли, Млекуж се напива и издава тайната в селската кръчма. Още рано сутринта двамата осъзнават какво ги грози и укриват златото в непристъпна пещера високо в планината. Ходят Комац и Млекуж бедни и окъсани, а току над главите им ги чака съкровище. Не може да го вземе полицията, но не смеят и те. Млекуж не издържа и започва нощ след нощ да обикаля имането си. Докато една нощ земетресение го погребва заедно със златото му.
В днешно време две момчета, запалени планинари и алпинисти, идват в селото, за да катерят трудната Ложка стена. Вечерта в кръчмата чуват историята за златото от самия Комац, вече деветдесетгодишен. Но в най-тъмния ъгъл седят трима съмнителни непознати и също слушат...
Започва неистова надпревара по скали и по урви. А над златото може би тегне проклятието на планината...

Днес Тадей Голоб е на 47 години и е известна личност в своята страна. Ала е трудно да се каже като какъв е по-известен – като журналист, писател или алпинист.
Словения е малка държава, пет пъти и половина по-малка от България, а природата я е дарила с всичко – и с пълноводни реки, и с хълмисти равнини, по чиито слънчеви склонове растат лозя, и с топло море. Но над всичко преобладава планината, величествените Алпи с техните снежни върхове започват кажи-речи от самото море и обхващат, снишавайки се на изток, почти половината от малката държава. Вековните гори, стръмните, на места непристъпни канари представляват прекрасни места за излети и отдих на всеки словенец, но и предизвикателство да бъдат опознати и покорени.
В такава страна, в малък град в подножието на Алпите, е израснал Тадей Голоб. И за никого не е изненада, че погледът му е бил прикован във върховете.
След като завършва журналистика в Люблянския университет, той остава в столицата и започва работа в телевизията. Пише за списания, пише и първите си разкази, за възрастни. И се катери... Покорява връх след връх в Алпите, в Андите, в Алтай. Изкачва и два осемхилядника в Хималаите. И пак пише, и издава първия си роман - "От Еверест", посветен, разбира се, на алпинизма и на голям словенски алпинист. Следват още няколко книги за възрастни, докато през 2010 г. писателят печели най-голямата награда за литература в Словения - "Кресник" - за най-добър роман на годината.
Година след това се появява и първото му детско-юношеско произведение – повестта "Златния зъб", с рисунките на популярния словенски илюстратор и автор на комикси Цирил Хоряк, която веднага привлича вниманието на публиката и на критиката. Книгата бива включена в каталога с най-хубавите детско-юношески книги на годината на Детско-юношеската библиотека на ЮНЕСКО "Бели гарвани" 2012, в националния словенски проект "Раста с книга", авторът е удостоен с нов "Кресник".
Повестта "Златния зъб", написана с разбиране за спорта алпинизъм и с любов към планината, е не само един повик към децата да се върнем към природата. Тя е и литературно произведение с високи художествени достойнства, с богати характери и с дълбокомислено послание – че опознаването на природата и нейното покоряване могат да бъдат прекрасна възможност в търсенето на здрав смисъл в живота.

Станете почитател на Класа