×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Георги Тенев, Оля Стоянова и Яна Борисова ще се борят за "Аксеер" за драматургия

Пиесите "Злият принц" от Георги Тенев, "Покана за вечеря" от Оля Стоянова и "Хората от Оз" на Яна Борисова са номинираните  за наградата на Академия "Аскеер" за съвременна българска драматургия.  Заглавията  бяха обявени в театър "Българска армия"  в присъствието на доц. д-р Георги Лозанов, проф. дфн. Георги Каприев, Милен Миланов и доц. д-р Пламен Дойнов, които са част от комисията и журито на категорията.

И трите текста се поставят в столични театри.  Журито на конкурса отбелязва, че през предходните две години има рязко нарастване на новите български заглавия. През настоящия сезон броят на премиерните спектакли по български текстове се е запазил, което затвърждава и тенденцията за все по-решително създаване и поставяне на нови драматургични творби на професионалната сцена.

Условието на конкурса за "Аскеер 2014" е да участват пиеси, поставени за първи път на професионална сцена в периода от 1 април 2013 г. до 31 март 2014 г. За тагодишната награда са се борили 25 текста. 18 заглавия са осъществени в столицата, 3 са копродукции, 7 от пиесите са реазлизирани в извънстолични театри, а 2 от тях са поставени и в чужбина.  Сред авторите им са Александър Урумов, Андрей Филип и Андрей Калудов, Иво Сиромахов, Боян Папазов, Елена Алексиева, Емил Атанасов, Здрава Каменова, Румен Леонидов, Светозар Георгиев-ghostdog, Таня Шахова, Яна Добрева и Яница Христова.

Станете почитател на Класа