×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Отново намериха Свещения Граал

Това е мистерия, датираща от хилядолетия. Но изглежда, че най-накрая Свещения Граал е намерен и е изложен в испански музей, пише "Дейли Мейл".

Потирът от оникс е стоял в базиликата "Сан Исидоро" в град Леон, северна Испания в продължение на 1000 години, а на посетителите в местния музей е представен като чаша от 11 век на кралица Урака.

В действителност обаче "няма съмнение", че това е чашата, която е докоснала устните на Исус Христос, твърдят двама историци.

В книга, съдържаща тригодишни "научни изследвания" Маргарита Торес и Хосе Ортис дел Рио разкриват, че има убедителни доказателства, събрани от египетски свитъци, които подкрепят тяхната теория.

Съдинката, е направена между 200 г. пр.Хр. и 100 г. сл. Хр. твърдят те, а по-късно средновековният потир е бил обсипан със скъпоценни камъни.

Според два средновековни документа, написани на арабски, чашата е била открадната от Йерусалим от мюсюлмани, които след това я дали на християнската общност в Египет.

Векове по-късно, около 1050 г., потирът е изпратен като подарък на крал Фернандо I Кастилски като благодарност за помощта, която изпратил на Египет в период на глад в африканската страна.

Именно затова тя е била променена с пищна украса. Покрита със злато отвътре, с гравирани ръбове и покрита с перли, смарагди и сапфири, египетските царе преценили, че по този начин тя ще е достоен подарък за Фернандо I.

Чашата е била използвана в базиликата "Сан Исидоро", където е останала в склад, докато не е била изложена в местния музей, който отваря врати през 1950 г.

Госпожа Торес, професор по история в Университета в Леон, казва: "Единственият потир, за който може да се предположи, че е чашата на Христос,може да е само такъв, който е дошъл в Леон от Кайро. Този съд е точно такъв.

Това е едно много важно откритие, защото може да ни помогне да разгадаем много сложен пъзел. Ние вярваме, че откритието може да сложи началото на прекрасен етап от научноизследователска дейност".

Станете почитател на Класа