×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Витория е испанската столица на гастрономията за 2014-та

 Витория-Гастейс - столицата на земята на баските, бе обявена за испанска столица на гастрономията за 2014-та. Това означава, че до края на годината в този град ще се провеждат суперинтересни събития, които ще привлекат милиони туристи.

Историята на града започва в далечната 581 годината, когато вестготският цар Лювигилд основава град Victoriacum, опитвайки се да подражава на римския модел, в чест на една от неговите победи.

 Това обаче не е достатъчно достоверно, защото някои историци и експерти смятат, че е Victoriacum не се е намирала на мястото на днешния град Витория-Гастейс, а някъде наблизо, може би в подножието на планината Горбеа, където се е намирало село на име Виториано.

През 1181 година Санчо VI, крал на Навара, основава град Нуева Виктория като отбранителен пост на върха на хълм, на мястото на предишното местонахождение на село Гастейс. Войските на Алфонсо VIII Кастилски превземат града през 1200 година и го привлича териториите на Кралство Кастилия. Наблюдава се постепенно разширяване и през 1431 година крал Хуан II дава титлата „Град".

Основен епизод в по-късната история на Витория-Гастейс е битката на Витория във войната за независимостта през 1813 година. Френските войници на Наполеон Бонапарт са разбити от херцог Уелингтън, а френският контрол над Испания е вече история. В чест на тази победа е построен е паметник, възпоменаващ тази битка, на централния площад на града, известен като Паметник на Независимостта.

Витория-Гастейс е град, който има какво да покаже като архитектурно наследство. Сред първенците в тази категория е готическата катедрала Санта Мария от XIV век и кулата й от XVII век. Под главният й портал са отварят врати, украсени със статуи и релефи. Интериорът й е впечатлителен с неговите параклиси, съдържащи изображения от готическия, фламандски и италиански Ренесанс, като в един от тях могат да бъдат видени картини на Рубенс и Ван Дайк.

 Днес катедралата е в процес на възстановяване и представлява интерес за експерти от цял свят, изследващи нейната архитектура. Опияняваща с набора си от релефни сцени, изобразяващи епизоди от живота на Св. Петър и Св. Богородица, е църквата Свети Апостол Петър - готическа църква също датираща от XIV век. Свети Архангел Михаил е възрожденски готически храм от XIV-XVII век, на чиято веранда е образа на девата Бланка, считана за покровител на града и с олтар, творение на Грегорио Фернандес.

Други паметници на религията в града са църквата Сан Висенте Мартир и базиликата Сан Пруденсио. Каса дел Кордон е сграда, построена през XV век, а едната й кула е от XIII век, и е прекрасен пример за гражданска готическата архитектура.

Витория-Гастейс е град на ниво и поради тази причина няма как да не разполага и с музеи. Един от тях е Епархийски музей на Светото Изкуството на Алава. Той се намира в аркадата на новата катедрала, предлага мостри на религиозно наследство на провинцията, разделени в групи от камък, дърворезба, рисунки върху дърво и много бижута.

Интересен е и музеят на природните науки, както и Археологически музей, разположен в къща от дърво от XVI век, славещ се със своите римски скулптури намерени в Alava и средновековни фигури. Музеят на картите за игра е посветен на производството на карти, което е едно от най-характерните на Витория. В музея представя повече от 6000 карти, някои от тях много стари.

Витория-Гастейс, като град белязан от война, има и един специфичен музей - Оръжейният музей. В него има богата палитра от оръжия от всички периоди - от праисторически оси до оръжията на ХХ век. В музея има голяма колекция от средновековни оръжия и реконструкция на битката в Витория през 1813 г. по време на войната за независимост.

От градската гледна точка, Витория е среден град, линията, на който е адаптирана към традициите на всеки исторически момент. Средновековният град се помещава в бадемовидна форма около хълмова фондация, като окончателно новите части от Витория-Гастейс са изградени в съответствие с плана за развитие - омайни паркове, зони за отдих и високо качеството на живот. Абсолютен баланс е постигнат при съчетанието на запазването на идентичността на града с необходимостта да се побере нарастващото население.

Витория-Гастейс е от градовете, които подхождат страшно толерантно към своите жители – тук няма разделение на бедни и богати, всеки се чувства равен, независимо дали е благородник или от тълпата.

Витория-Гастейс е получила няколко международни награди за атмосфера и облик, достигнати именно с този план за градско развитие. Специална награда се нарича „зелен пръстен" и представлява мрежа от паркове и зелени площи изградени около града и предназначени да бъдат белите дробове на бъдещата Витория. Този пръстен в момента се формира от зелените площи на Салбура, Забалгана, Арменита, Рио Алегриа, Гамара, Абетскуто и Атска-Ландаберде.

Има и други неща, заради които света е чул за Витория-Гастейс и това са производството на автомобилни гуми Мишлен, автомобилостроенето - тук Daimler Crysler произвеждат моделите си Vito i Viano, аеронавтиката. Градът е кръстовище на пътните артерии между Испания и Франция, а обитателите му се наричат Vitorianos или Gasteiztarras, въпреки че традицията ги е нарекла Babazorros.

Станете почитател на Класа