×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Министър Петър Стоянович: Ще организираме седмица на бг киното във Виетнам

Министърът на културата д-р Петър Стоянович прие днес, 28 март 2014 г., Н.Пр. Ле Дък Лиу - извънреден и пълномощен посланик на СР Виетнам в Република България.
Двамата обсъдиха детайли от предстоящото посещение на българската правителствена делегация във Виетнам, планирано за началото на м. април т.г., по време на което ще бъде подписана и Програма за сътрудничество в областта на културата между българското Министерство на културата и Министерство на културата, спорта и туризма на Виетнам за периода 2014-2016 г. В проведения разговор, който се състоя в Министерството на културата, бе потвърдено, че отношенията между България и Виетнам от десетилетия насам са традиционно приятелски и много сърдечни, въпреки географската отдалеченост на страните ни. За успeшното развитие на двустранния диалог голямо значение има и „живият мост", който България има във Виетнам – това са над 30 хиляди виетнамски граждани, които са завършили образованието си или са специализирали в български учебни заведения и университети и имат успешна професионална реализация в страната си, посочи министър Петър Стоянович.
„Програмата за сътрудничество в областта на културата между българското Министерство на културата и Министерство на културата, спорта и туризма на Виетнам, която ще подпишем с моя виетнамски колега, само задава рамките на нашите отношения в духовната сфера, но е време да предприемем и конкретни стъпки, да я напълним със съдържание. Полезна инициатива в тази насока би било например да направим Седмица на българското кино във Виетнам, както и на реципрочна основа да организираме Седмица на виетнамското кино в България", каза министърът на културата д-р Петър Стоянович. Той допълни, че български специалисти и експерти биха могли да окажат сериозно съдействие и в разкриването и опазването на богатото културно наследство на Виетнам, част от което е вписано и в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Министър Стоянович предложи също при обсъждането на възможностите за активизиране на културното сътрудничество между двете страни да се засилят контактите ни и в сферата на живото изкуство, и най-вече - в областта на сценичните изкуства.
„Имаме общо минало с Виетнам, но ни чака два пъти по-интересно бъдеще, убеден съм в това!", подчерта министър Петър Стоянович.
Н.Пр. Ле Дък Лиу - извънреден и пълномощен посланик на Виетнам у нас, благодори за срещата и изтъкна, че между Виетнам и България съществуват добри традиционни приятелски отношения в продължение на над 6 десетилетия, а при наличието на един огромен потенциал за сътрудничество във всички области, на базата на нашето дългогодишно приятелство трябва да направим и бързи, конкретни стъпки в бъдеще, които да донесат реална полза и за двете държави. Дипломатът припомни, че през миналите години България е подготвила за Виетнам хиляди кадри и специалисти, които днес заемат различни позиции и посвещават силите си за активизиране на сътрудничеството между страните ни. Имаме и много известни артисти във Виетнам, които са получили образованието си навремето в България, ние всички и до днес сме признателни на българския народ за оказаната на страната ни безкористна помощ и подкрепа, отбеляза посланикът. В хода на разговора Н.Пр. Ле Дък Лиу допълни, че във Виетнам и днес се интересуват от възможността да изпращат в България младежи, които да учат в различни специалности в НАТФИЗ «Кр. Сарафов». Разбира се, желанието ни е да ползваме и ценния български опит в разкриването, съхранението и реставрацията на културното ни наследство, посочи още посланикът на Виетнам у нас.
На 26 март т.г. Правителството на Р. България одобри проект на Програма за сътрудничество в областта на културата между българското Министерство на културата и Министерство на културата, спорта и туризма на Виетнам за периода 2014-2016 г. Документът е изготвен в изпълнение на двустранната спогодба за сътрудничество в областта на културата, науката и образованието от 2000 г. Проектът на Програма съдържа всички необходими текстове за развитие на взаимоотношенията в областта на културата. Той регламентира възможностите за сътрудничество в областта на музиката и танца, киното, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, художествената фотография, защитата на авторските права, театралното и цирково изкуство. Предвидено е взаимодействие в областта на предотвратяване на незаконния износ, внос и трансфер на културни ценности.

Станете почитател на Класа