×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Йона Тукусер открива началото на пътя

На 27 март галерия „Ракурси" отваря врати, за да посрещне най-иновативния американо- български проект Геоложки пулс с автор Йонко Иван. Събитието е своеобразна покана за среща, но и за размисъл като основната идея е да повдигне въпроса „Защо сме такива, каквито сме". Отговорите не са еднозначни, но най-сериозните такива са свързани с енергийния източник, намиращ се дълбоко в недрата на Земята.
По време на експеримента на Йонко Иван насочва прожекторите към Йона Тукусер – млада, талантлива художничка живописец, която чрез средствата на изкуството търси и намира началото на път, поет от нейните деди. Той я отвежда далече назад в историята по времето на Чингиз Хан, с когото се оказва от един и същи род – този на княз Майки бий , дал началото на много царе и велможи. Кое прави този ген толкова устойчив, за да достигне до наши дни и да даде отражение в творбите на Йона Тукусер може да научите по време на събитието, където лично ще се срещнете с художничката, която гостува у нас.
Изложбата в галерия „Ракурси" е само първият етап от реализация на проекта. Следващата стъпка е създаването на документален филм с автор Георги Тошев. Във филма ще бъде включена и настоящата изложба, като всеки присъстващ може да се включи в лентата с въпрос, коментар и интерпретация на своето виждане за Геоложки пулс.
За Йонко Иван Стоянов
Йонко Иван Стоянов е съвременен живописец, носител на отличия, монументалист и преподавател. Живее и работи в Лос Анджелис, Торонто и София. Преподава рисуване и живопис в York University, Торонто – един от най-престижните факултети за съвременни визуални изкуства в Канада. Изнася лекции в Santa Monika College в Лос Анджелис и е инструктор по мултимедиини интерактивни изобразителни изкуства и арт терапия в Claremont First Street Gallery. Много от монументалните произведения на Йонко Иван Стоянов са притежание на публични и частни колекции. Авторът представя платната си в частни галерии и чрез арт дилъри от Лос Анджелис и Ню Йорк и е утвърдено име сред ценителите и колекционерите н изкуство.

Станете почитател на Класа