×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Млади виртуози от цял свят ще свирят в София

Десетият Международен конкурс "Млади виртуози" се открива днес в Националното музикално училище "Любомир Пипков" (НМУ) с концерт на миналогодишните лауреати, ще звучи и награденото произведение от конкурса за композиция, съобщават организаторите.

Тази година състезанието е в три категории - пиано, флейта и кларинет, в четири възрастови групи. Горната граница е обща - 24 години.

Най-малки са пианистите - първата група е до 11 години. Кандидатите са над 150 от 20 страни от цял свят.

На 26 март е концертът на трите журита, в които са видни музиканти и педагози като Милена Моллова, Гюлнара Азизова, Елена Мафли, Виктор Чучков, Андраш Адорян, Георги Спасов, Любиша Йованович, Пиеро Винченти, Петко Радев, Джон Чипола, Юрий Шерлинг. БНТ ще заснеме концерта-матине на лауреатите на 30 март.

"Млади виртуози" отваря пътя на лауреатите за световните сцени и за авторитетни музикални формации, коментира Милка Митева, директор на НМУ и артистичен директор на конкурса, който ще се състои в училището от 23 до 30 март.

Сред победителите в предишни конкурси са турски певец, сега солист в Миланската скала, млади наши инструменталисти - флейтистка в Софийската филхармония, пианист - докторант в Германия.

Развитието на лауреатите ще се проследява в специална секция на сайта на конкурса, която сега се създава.

Наградният фонд на конкурса е 42 хил. лева. Ще има и специални награди.

Боби Йоцов ще връчи майсторски кларинет. Известният музикант е в организационния комитет на конкурса и също свири на такъв инструмент, дело на нова семейна италианска фирма. По думите му конкурсът е и важно културно събитие - не само възможност за изява на младите музиканти. Пиано за най-добре представилия се български участник е наградата на името на проф. Люба Енчева, връчвана традиционно от Камен Кенов.

Другите специални награди са "Сава Димитров" - учредена от неговия внук и съименник, концерт на най-добрите български участници с Оркестъра на "Класик ФМ радио" - от "Кантус фирмус", европейско турне на петима млади музиканти, посочени от журито - от Европейския съюз на младежките музикални конкурси (EMCY).

"Млади виртуози" е приет в организацията след възторжените отзиви на чуждестранните участници в журито на миналогодишния конкурс - именити музиканти, както винаги, отбелязва Милка Митева.

Конкурсът под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова се организира от НМУ със съдействието на училищното настоятелство и с подкрепата на Министерството на културата, което дава и едногодишни стипендии на победителите в третата възрастова група - до 19 години. Генерален спонсор е фондацията "Америка за България", конкурсът се състои и с подкрепата на "Мтел".

Станете почитател на Класа