×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

"Златен век" за композитора Георги Минчев

Министърът на културата д-р Петър Стоянович награди днес с престижното отличие „Златен век" – печат на Симеон Велики, изтъкнатия български композитор и общественик Георги Минчев.
Най-високото отличие на Министерството на културата и почетната грамота бяха връчени на именития ни композитор за неговия голям принос в развитието на българската култура.
В краткото си приветствие на официалната церемония музиковедът д-р Момчил Георгиев - съветник на министъра на културата, подчерта, че удостояваме напълно заслужено с престижното отличие «Златен век» един истински «жив класик», който за наша радост и гордост продължава да работи и твори и днес все така активно, въпреки че вече е на 75.
«Чест за мен е да Ви връча отличието «Златен век» – печат на Симеон Велики, както и почетната грамота за Вашия голям принос към българската култура, бъдете жив и здрав!» – с тези думи министър Петър Стоянович поднесе високото отличие на Министерството на културата на големия наш композитор, като същевременно му пожела той да продължава да получава за творческите си изяви нови и нови престижни национални и международни награди.
„Признателен съм за жеста и високото отличие, а като зная и какви достойни люде и именити наши творци и хора на духа преди мен са били удостоявани с този «Златен век», за мен наистина ще е чест и гордост да се наредя сред тях!", каза при награждаването Георги Минчев. Маестро Минчев специално отбеляза, че златният печат е и изключително красив като изработка, а за него самия това изключително високо отличие е още по-специално и значимо, тъй като той от години силно се интересува от българската история и особено - от епохата на Цар Симеон Велики.
«При работата си над моята Оратория «Старобългарски хроники» , която записахме през 70-те години на XX век със Смесен хор, Четец и Симфоничен оркестър в Българско национално радио, изчетох задълбочено много историческа литература, в това число и много византийски хроники и оригинални текстове, за да съумея да се „потопя" истински в атмосферата на онези времена, сподели с вълнение маестро Георги Минчев.
На тържествената церемония в Министерството на културата днес присъства и съпругата на Георги Минчев - Антоанета Минчева, която е доктор на биологичните науки. Дълги години тя работи в Хайделберг в Немския център за ракови изследвания като молекулярен биолог и цитогенетик. Негов дългогодишен директор бе световноизвестният вирусолог и онколог проф. Харалд цур Хаузен, лауреат на Нобелова награда за медицина.

Георги Минчев е роден през 1939 в София. Завършил е Българската държавна консерватория в класа по композиция на проф. Марин Големинов. През годините 1968-1970 специализира в Москва при Родион Шчедрин и известно време - паралелно при Арам Хачатурян. През 1972 г. като стипендиант на ЮНЕСКО по музика, той учи в САЩ, Англия и Франция. В Парижката консерватория посещава класа по композиция на Оливие Месиан. Георги Минчев е награждаван с най-високи национални и множество престижни международни награди. Неговият Концерт за пиано и оркестър е селекционирана творба от Международната асоциация на музикалните експерти в САЩ през 1979 г. и е класирана на първо място между препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора в Париж през 1981 г. През 1989 г. той бе удостоен с Европейската награда „Лоренцо-Великолепният" на Международната Академия „Медичи" във Флоренция и му бе присъдено званието „Почтен Сенатор на Академията" . Бил е член на журита в много международни конкурси:
Лондон - „Нека пеят народите", Терни (Италия) - Международен конкурс по композиция, Флоренция - „Premio Vittorio Gui", Анкона (Италия) - "Premio Ancona", Берлин - Международен конкурс по композиция, Атина - "Olympia"-Международен конкурс по композиция, Москва - Международен конкурс „С.Прокофиев".
Негови творби са изпълнявани в България, Франция, Германия, Италия, Швейцария, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Куба, Колумбия, Австралия, Гърция, Белгия , Австрия, Сан Марино, САЩ, Холандия, Испания, Япония, Великобритания и Финландия.

Станете почитател на Класа