×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Творбите на пет български художнички са изложени в Берлин

Творбите на пет български художнички представя Българският културен институт в Берлин в изложбата „Водите..."/ „Течащи води" през целия месец март.

"Безспорно е значението на Берлин като мултикултурен художествен център - градът, обединяващ академичната традиция с авангардните течения, дава възможност за създаване и развиване на диалог със София. Реката, която пресича германската столица, не достига до България, но една важна „течаща вода" свързва Германия с България - река Дунав.

Тя, през всичките си извивки и градове донася сецесион, експресионизъм, есенни листа, балове, кораби, парчета спомени... Различните гледни точки на близките по възраст художници представят общото и персоналното в контекста на общоевропейската културна", отбелязват организаторите на събитието.

Произведенията на Бисера Вълева, Анна Цоловска, Лилия Балева, Десислава Денева и Боряна Перчинска

са различноформатни и са изпълнени в маслени бои, водни и графични техники и др.
Изглед от творбите на Анна Цоловска и Лилия Балева от изложбата в Българския културен институт в Берлин Изглед от творбите на Анна Цоловска и Лилия Балева от изложбата в Българския културен институт в Берлин

Проектът представя различния прочит на темата в творческите интерпретации на съвременни български и германски художници, които по някакъв начин са обвързани със сюжета. Той се състои от свързани изложби в залите на галериите на Българският културен институт в Берлин и Българските културни институти в Будапеща, Виена и Прага, където изложбата проект вече е представяна, но с различни произведения на същата тематика и от същите автори, така че работите да са адекватни на съответните пространства и културни диалози.

"Форматното и сюжетно разнообразие е еквивалентно на динамиката на реката – на голямото й тяло и малки извивки, на началото, на развитието, на разливите, на различните предмети, които се носят по течението. Символиката на водата обединява сътворението, наказанието, пречистването...Сътворяването създава живота. Течащата вода е като живота. Тя редува доброто с по-доброто, съмнението с болката, забвението с възторга... ", спорелят художничките.

Платната им показват, че водите понякога просто съществуват - като почти неподвижно водно огледало, като опитомена вълна, като диалог на бреговете и разтваряне на желанията, като културно послание, като буря, която връхлита външните пространства и унищожава вътрешното ни усамотение. Водата, тихата и спокойна вода, привлича, подмамва, превръща оглеждащите се в Нарциси, скрива образите, размесва ги и дори не дава възможност да проумеем разтапянето и разпадането на постоянните илюзии.
Една от творбите на Десислава Денева, представена в експозицията Една от творбите на Десислава Денева, представена в експозицията

"Мътната вода крие тайни, градове и съкровища, а много често и отломки на невъзможни желания. Реката символизира плодовитостта, а също така означава гъвкавост. Тя обикаля препятствията и се провира през градовете. Водата поема различните послания и ги трансформира обединявайки ги. Тя отразява различни сгради, пейки, паркове, листове, филтрира еднаквите ни мечти като ги превръща в повод за ново начало или просто за нова изложба", споделят още те.

Настоящият проект е посветен на творческа среща - диалог на художници, провокирани от пространството и философията на различни галерии като галериите на Български културен институт в Будапеща, Виена и Прага.Това са съвременни автори, които интерпретират традицията, но едновременно с това изграждат личен визуален изказ в контекста на търсенията на съвременната пластика, което ги ситуира в Берлинската мултикултурна общност.

Станете почитател на Класа