×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Грузинец е победител на "София филм фест"

Голямата награда в международния конкурс за първи или втори игрален филм на 18-ия Международен фестивал „София Филм Фест"спечели грузинският „Срещи на сляпо" с режисьор Леван Когуашвили.

Това е историята на оплешивяващ 40-годишен ерген, който си търси „другарка в живота".

Председател на журито беше руският продуцент Александър Роднянски, а членове – кинематографисти от Франция, Германия, Турция и България.

Наградата "Сименс" за документален филм беше присъдена на „Акт на убийство" (Дания-Норвегия-Великобритания-Финландия) на Джошуа Опенхаймър. Авторът е накарал да си припомнят миналото някогашни водачи на „Отрядите на смъртта" в Индонезия, които са избили над един милион души, обявени през през 1965-1966 г. за комунисти .

Пред камерата убийците гордо участват във възстановки на деянията си. Филмът е носител на редица престижни награди и номинации в цял свят.

За най-добър балкански филм беше обявен турско-германският „Йозгат Блус" (Турция-Германия) на режисьора Махмут Фазъл Джошкун.

Наградата JAMESON за български късометражен филм е присъдена на 10-минутния „Казабланка" – единствен опит в киното на починалия неотдавна художник Кольо Карамфилов.

Публиката избра за свой фаворит документалният „Последните черноморски пирати" (България) на режисьора Светослав Стоянов – за капитан Иван-Джака и неговите търсачи на съкровища в залива на Карадере.

На 18-ия фестивал, чийто прожекции продължават в София, Бургас и Пловдив до края на месеца, са включени 212 филма от 54 държави. Над 300 бяха гостите от чужбина - режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти.

Станете почитател на Класа